Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Prešovský kraj

V humenskej nemocnici sa vlani narodilo 570 detí

Ilustračné foto. Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Medzi najčastejšími dievčenskými menami sa objavili Nela, Eliška a Nina. U chlapcov zase dominovali mená Jakub, Richard a Michal, uviedla, Jana Fedáková zo siete nemocníc Svet zdravia.

Humenné 7. januára (TASR) – Počas vlaňajšieho roka prišlo v humenskej nemocnici na svet 570 detí. Uskutočnilo sa v nej 557 pôrodov, čo predstavuje v porovnaní s predošlým rokom (540) mierny nárast.

Ako informovala Jana Fedáková zo siete nemocníc Svet zdravia, v minulom roku si domov z pôrodnice odnieslo dvojičky 13 mamičiek. Z 570 detí bolo viac chlapcov - 287. "Medzi najčastejšími dievčenskými menami sa objavili Nela, Eliška a Nina. U chlapcov zase dominovali mená Jakub, Richard a Michal," uviedla.

Humenská nemocnica ako prvá zo siete predstavila v roku 2015 projekt pôrodnice novej generácie. Základom sú tri pôrodné izby. Od septembra minulého roka zaviedla novú tradíciu. "Raz mesačne, zväčša v prvý utorok v mesiaci, majú budúce mamičky príležitosť navštíviť pôrodnicu, pozrieť si jej priestory a na stretnutí s primárom sa opýtať na všetko, čo ich zaujíma," priblížila Fedáková.

Nemocnica poskytuje aj možnosť zúčastniť sa na predpôrodnej príprave. "Vlani ju absolvovalo 57 mamičiek, čo je o 20 viac oproti predošlému roku," spomenula Fedáková s tým, že cieľom tejto aktivity je znížiť úzkosť a strach budúcej mamičky z pôrodu a poradiť jej, ako sa naň pripraviť. Ako ďalej uviedla, pôrodnica okrem iného poskytuje aj možnosť odberu pupočníkovej krvi či výpožičku monitoru dychu domov. "Od decembra minulého roku tiež nemocnica umožňuje návštevy na všetkých izbách na pôrodníckom oddelení, nielen na nadštandardných," dodala.