Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Prešovský kraj

V múzeu vo Svidníku pripravili Novoročné tradície v skanzene

Ilustračná snímka Foto: TASR – Simona Ivančáková

Pravoslávnych veriacich, ktorí dodržiavajú juliánsky kalendár, je na Slovensku približne 50.000.

Svidník 13. januára (TASR) – Pravoslávni veriaci, ktorí sa pridržiavajú juliánskeho kalendára, slávia v sobotu Silvester a v nedeľu (14.1.) Nový rok. Sviatočné chvíle si v Slovenskom národnom múzeu - Múzeu ukrajinskej kultúry vo Svidníku pripomenuli v sobotu programom Novoročné tradície v skanzene. Jeho súčasťou boli koledníci, novoročné vinše a ochutnávka tradičných jedál.

Ako uviedla pre TASR kultúrno-propagačná manažérka múzea Ľudmila Ražina, do skanzena prišlo okolo 200 ľudí. V tomto roku museli pre nedostatok snehu z programu vyškrtnúť sánkovačku a stavanie snehuliakov. Návštevníci si mohli pozrieť aj porciovanie ošípanej, lebo na trojnožke tu na začiatku podujatia viselo približne 150-kilogramové prasa, ktoré rozobrali skúsení mäsiari. Rusíni si však oslavy nevedia predstaviť ani bez pirohov s rôznymi plnkami a hudby.

Znela ľudová hudba Pozberanci, ktorú tvoria ľudia rôznych profesií a s láskou k folklóru. Počas dňa prišli s koledami, spevom a novoročným vinšovaním Helena a Kamila Oláhové z Hažlína a Mária Chomová aj Lina Hvať z Rešova v okrese Bardejov.

Silvestrovské oslavy sa v skanzene musia zaobísť bez ohňostroja a dokonca aj bez fajčenia, lebo sú tu drevené historické budovy a platí tu prísny zákaz manipulácie s ohňom, povedala pre TASR Ražina.

Pravoslávnych veriacich, ktorí dodržiavajú juliánsky kalendár, je na Slovensku približne 50.000.