Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Prešovský kraj

V obci Lipovce prichádzajú ľudia k urne i miestnemu prameňu

V obci Lipovce v okrese Prešov prichádzajú do volebnej miestnosti odovzdať svoj hlas vo voľbách i ľudia, ktorí prišli zároveň k tamojšiemu prameňu nabrať si vodu. Foto: TASR - Maroš Černý

Chodia sem chatári, ale chodia sem aj ľudia, ktorí si prišli nabrať Salvatorku, uviedol člen okrskovej volebnej komisie Gabriel Slezák z Lipoviec.

Lipovce 6. apríla (TASR) - V obci Lipovce v okrese Prešov prichádzajú do volebnej miestnosti odovzdať svoj hlas vo voľbách i ľudia, ktorí prišli zároveň k tamojšiemu prameňu nabrať si vodu.

"Chodia sem chatári, ale chodia sem aj ľudia, ktorí si prišli nabrať Salvatorku. Máme tu minerálny prameň, čiže zastavia sa aj odvoliť hneď," uviedol člen okrskovej volebnej komisie Gabriel Slezák z Lipoviec.

"Voliči sú disciplinovaní, slušní. Keď sa opýtajú niečo, veľmi radi im vysvetlíme a usmerníme ich. Niektorí tú majú chaty a ak majú voličský preukaz, môžu voliť," doplnil predseda okrskovej volebnej komisie Imrich Štiavnický s tým, že v obci je zapísaných 415 voličov.

Prameň Salvator je najznámejší z viacerých zdokumentovaných v obci Lipovce. Ide o vysoko mineralizovanú kyselku s vysokým obsahom horčíka. Má liečivé účinky pri chorobách tráviaceho ústrojenstva a látkovej výmeny. Nachádza sa medzi obcami Lipovce a Šindliar a často ho navštevujú ľudia z obce i zo širokého okolia.

Slováci si v sobotu vyberajú prezidenta v druhom kole volieb. O prezidentský palác bojujú dvaja kandidáti, ktorí postúpili z prvého kola. V prezidentských voľbách môže podľa odhadu Štatistického úradu SR hlasovať vyše 4,3 milióna osôb. Občania môžu svoj hlas odovzdať v 5938 volebných okrskoch.