Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Prešovský kraj

V malej obci Príkra v okrese Svidník je zapísaných 11 voličov

Na snímke prvý volič, 74-ročný Vasiľ Grešlík, stojí pri členkách volebnej komisie počas kontroly totožnosti vo volebnej miestnosti v 2. kole prezidentských volieb v jednej z najmenších slovenských obcí Príkra v okrese Svidník v sobotu 6. apríla 2024. Foto: TASR - Maroš Černý

K urne chodia počas dňa miestni, ale i ľudia s voličským preukazom.

Príkra 6. apríla (TASR) - Prezidenta SR si v sobotu volia aj v Príkrej v okrese Svidník, jednej z najmenších obcí na Slovensku. Ako prvý vhodil hlasovací lístok do urny miestny obyvateľ, 74-ročný Vasiľ Grešlík.

"Žijem v obci a mám tu aj trvalý pobyt. V zime tu nie je až tak dobre, lebo nechodí doprava a nemáme ani obchod. Pre starších ľudí to nie je dobre, ale v lete sme tu a v zime bývame v byte, ktorý máme vo Svidníku," povedal pre TASR Grešlík.

Ako pokračoval, potraviny im vozia vnuci, avšak privítal by, keby do malých obcí jazdila pojazdná predajňa potravín a priviezla im aspoň chlieb.

Príkru podľa jeho slov nikdy nenavštívil prezident. "Bolo by dobré, keby navštívili prezidenti aj malé obce, aby videli, ako tu ľudia žijú," dodal.

K urne chodia počas dňa miestni, ale i ľudia s voličským preukazom. "Je to také vyrovnané. Väčšinou na voličské preukazy volíme my, čo sme v komisii. Ľudia chodia zväčša popoludní," doplnila podpredsedníčka okrskovej volebnej komisie Kristína Štefancová s tým, že v obci je zapísaných 11 voličov.

Slováci si v sobotu vyberajú prezidenta v druhom kole volieb. O prezidentský palác bojujú dvaja kandidáti, ktorí postúpili z prvého kola. V prezidentských voľbách môže podľa odhadu Štatistického úradu (ŠÚ) SR hlasovať vyše 4,3 milióna osôb. Občania môžu svoj hlas odovzdať v 5938 volebných okrskoch. Volebné miestnosti budú otvorené do 22.00 h.