Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Prešovský kraj

V Prešove robia dobrovoľníkov bývalí onkologickí pacienti

Na archívnej snímke Prešov. Foto: TASR Milan Kapusta

Podľa spoluzakladateľa združenia, televízneho moderátora Hermana, neexistuje lepší recept na podporu ako slová a rady tých, ktorí si liečbou prešli.

Prešov 12. apríla (TASR) - Takmer 60 dobrovoľníkov z radov bývalých onkologických pacientov, ktorí pôsobia v pacientskych poradniach občianskeho združenia Nie rakovine, sa stretne v sobotu (13. 4.) v Prešove. TASR o tom za organizátorov informoval Patrik Herman.

Ako povedal, stretnutie je motivované prvým výročím fungovania pacientskej poradne v Prešove, ktorá je v rámci Slovenska najmladšou. Za rok svojej existencie poskytli prešovskí dobrovoľníci cenné rady, užitočné a praktické informácie takmer 200 súčasným onkologickým pacientom. Rovnako poskytli pomoc a podporu aj ich blízkym.

"Osobné a prežité skúsenosti bývalého pacienta sú nielen neoceniteľné, ale majú obrovskú pridanú hodnotu v podobe dôvery a dôveryhodnosti. Pre súčasných pacientov sú aj obrovskou motiváciou," opísala význam pacientskych poradní prezidentka združenia Jana Pifflová-Španková.

Podľa spoluzakladateľa združenia, televízneho moderátora Hermana, neexistuje lepší recept na podporu ako slová a rady tých, ktorí si liečbou prešli. "Projekt je založený na vzájomnej dôvere a s ňou súvisiacej otvorenosti, ktorú iný vzťah nedokáže nahradiť - často ani v rodine. Bývalí a súčasní pacienti si rozumejú, chápu sa, poznajú bolesť a prakticky všetky situácie, o ktorých sa rozprávajú," povedal.

Dobrovoľníci z radov bývalých onkologických pacientov poskytujú nielen psychickú podporu a povzbudenie, ale aj praktické rady - informujú o možnostiach na sociálne a zdravotné kompenzácie, pomôcky a navigujú pacienta do správnych dverí na úradoch. Ďalšia tvár združenia, herečka a moderátorka Bibiana Ondrejková, pripomína, že poradne nepomáhajú iba pacientom. "Dobrovoľníci poskytujú podporu aj ich príbuzným. Aj oni majú veľa otázok, na ktoré hľadajú odpovede," vysvetlila.

"V ambulanciách lekára existuje limitovaný priestor na psychosociálnu podporu onkologických pacientov. Zdravotnícky systém na Slovensku zrušil v minulosti existujúce sociálne sestry, v mnohých ústavoch chýba priama psychologická odborná podpora. Systém sociálnej podpory a kompenzačných nárokov je zaťažený množstvom byrokracie. Súčasný onkologický pacient je tak okrem liečby a prežívania bolesti vystavený neprehľadnému a zložitému administratívnemu zaťaženiu a zostáva často bez akejkoľvek psychologickej podpory," doplnila Pifflová-Španková.

Pacientska poradňa sa nachádza na prízemí onkologickej kliniky Fakultnej nemocnice s poliklinikou J. A. Reimana v Prešove. Je k dispozícii každú stredu od 9.00 h do 12.00 h. Ďalšie poradne fungujú v Bratislave, Trnave, Nitre a Košiciach.