Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Prešovský kraj

V Prešovskom kraji vzniká expozícia diel s pútnickou tematikou

Na archívnej snímke pútnici vo Vatikáne držia podobizeň Jána Pavla II Foto: TASR/AP

Projekt Svätomariánska púť je spoločným projektom 13 partnerov, siedmich na slovenskej a šiestich na poľskej strane.

Prešov 5. novembra (TASR) - Prešovský samosprávny kraj (PSK) pripravuje putovnú výstavu s názvom Anjeli na horách. Ide o diela s pútnickou tematikou, ktoré boli namaľované špeciálne pre potreby projektu Svätomariánska púť - svetlo z východu. „Kým bude definitívne určené, kde bude výstava umiestnená, budú si ju môcť pozrieť obyvatelia kraja priamo v jednotlivých okresoch. Postupne sa bude prezentovať v kultúrnych zariadeniach v pôsobnosti PSK,“ priblížila koordinátorka projektu Veronika Fitzeková.

V druhej polovici októbra sa v Tatranskej Lomnici vo Vysokých Tatrách uskutočnilo už druhé medzinárodné umelecké sympózium. Zúčastnilo sa na ňom desať maliarov zo siedmich krajín. Práve oni tvorili diela na tému Anjeli na horách. Umelci mali k dispozícii výtvarný materiál, plátna a maliarske stojany. Jeden obraz od každého umelca sa stal súčasťou stálej expozície, ktorej vernisáž sa uskutočnila koncom októbra v Prešove. Samosprávny kraj má už k dispozícii desať diel z prvého plenéra. „Počas výtvarno-umeleckého sympózia, ktoré sa konalo v máji, tvorili umelci výtvarné diela na tému Ja, pútnik. Spolu 20 obrazov z oboch plenérov je základom pre stálu expozíciu diel s pútnickou témou,“ dodala Fitzeková.

Projekt Svätomariánska púť je spoločným projektom 13 partnerov, siedmich na slovenskej a šiestich na poľskej strane. Hlavným cieľom je dobudovať infraštruktúru na vybraných pútnických miestach v Levoči, Ľutine, Litmanovej a Gaboltove a ponúknuť nový produkt cestovného ruchu, inšpirovaný najznámejšou pútnickou trasou Santiago de Compostela. „Vlajkový projekt s rozpočtom štyri milióny eur je spolufinancovaný Európskou úniou z prostriedkov Európskeho fondu regionálneho rozvoja v rámci Programu cezhraničnej spolupráce Interreg V-A Poľsko – Slovensko 2014-2020. Rozpočet pre slovenskú stranu presahuje 2,1 milióna eur,“ uzatvára Fitzeková.