Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Prešovský kraj

Vo vysokohorskom teréne je mierna lavínová hrozba, výnimkou sú Fatry

Ilustračné foto. Foto: FOTO TASR /HZS

Podľa Antona Sedláka zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby sa vplyvom striedaní teplôt snehová pokrývka čiastočne stabilizovala.

Liptovský Hrádok 7. februára (TASR) - Vo vysokohorskom teréne slovenských pohorí platí vo štvrtok mierne lavínové nebezpečenstvo, druhý stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice. Výnimku tvorí Veľká a Malá Fatra, kde je doobeda malá lavínová hrozba.

Podľa Antona Sedláka zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby sa vplyvom striedaní teplôt snehová pokrývka čiastočne stabilizovala. „Na slnkom osvetlených svahoch dochádza počas dňa k roztápaniu povrchu snehovej pokrývky, v noci opäť k jej zamŕzaniu,“ priblížil s tým, že povrch snehu naberá podobu firnu, v tieni vyšších polôh je tvrdý a zamrznutý.

Vo výškach nad 2000 metrov nad morom počas posledného sneženia vietor navieval sneh do dosiek a vankúšov na záveterné severné a severovýchodné strany štítov, hrebeňov a žľabov. „Nebezpečné sú hlavne tieto lokality. Uvoľnenie lavín je možné najmä pri veľkom dodatočnom zaťažení, obzvlášť na strmých svahoch. Počas dňa môžeme očakávať aj spontánne lavíny z mokrého snehu rôznej veľkosti a hlavne na trávnatom povrchu,“ doplnil.

Ráno bolo na horách jasno s veľkou dohľadnosťou. Teplota oproti predchádzajúcim dňom stúpla, dosahovala od mínus piatich stupňov Celzia v najvyšších polohách po mínus tri stupne v podhorí.