Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Prešovský kraj

Ukrajinskí vodiči skončili blokáciu priechodu Užhorod – Vyšné Nemecké

Na archívnej snímke pohľad zo slovenskej strany na hraničný priechod Vyšné Nemecké - Užhorod . Foto: TASR/Roman Hanc

Dôvodom protestnej akcie bola pretrvávajúca snaha o dosiahnutie zmeny ukrajinskej legislatívy.

Vyšné Nemecké 23. februára (TASR) - Ukrajinskí vodiči ukončili dnes o 12.15 h blokáciu nákladnej dopravy na hraničnom priechode Užhorod – Vyšné Nemecké. TASR informovala hovorkyňa Colného úradu Michalovce Klára Baloghová.

Štrajkujúci ukrajinskí vodiči s osobnými motorovými vozidlami, ktorí v stredu (22.2.) úplne zablokovali nákladnú dopravu na ukrajinskej strane hraničného priechodu, ukončili podľa jej slov štrajk a uvoľnili priechod všetkým vozidlám v smere na Ukrajinu aj na Slovensko.

"Colníci už plynule vybavujú všetky nákladné vozidlá v oboch smeroch," vysvetlila hovorkyňa s tým, že v dôsledku blokády sa však zvýšila doba čakania na obidvoch stranách. Do rozpustenia kolón sa môže ešte zvýšiť. "Aktuálne pred vstupom do colného priestoru na slovenskej strane čaká do 30 nákladných vozidiel," doplnila.

Dôvodom protestnej akcie bola pretrvávajúca snaha o dosiahnutie zmeny ukrajinskej legislatívy. Podľa nej musia vodiči v prípade, že jazdia na autách s evidenčnými číslami registrovanými v členských krajinách EÚ, raz za niekoľko dní opúšťať územie Ukrajiny. S touto povinnosťou dlhodobo nesúhlasia.