Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 10. máj 2024Meniny má Viktória
< sekcia Prešovský kraj

Putovná Biblia predstaví aj exponát z roku 1693

Biblia Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Súčasťou výstavy budú aj dve špecializované prednášky.

Spišská Belá 7. apríla (TASR) – Desiatky rôznych Biblií si môžu pozrieť ľudia v priestoroch budovy AT Tatry v Spišskej Belej do 21. apríla. Ako TASR informovala PR manažérka mesta Alexandra Olekšáková, vznik putovnej výstavy Biblia na cestách bol inšpirovaný podobnou aktivitou v Českej republike.

Súčasťou výstavy budú aj dve špecializované prednášky. "Prvou je prednáška Výnimočnosť Biblie – Knihy kníh, ktorá sa uskutoční vo štvrtok 13. apríla o 16.00 h. Druhou je téma Tajomstvo dávnych zvitkov. Tá sa uskutoční 20. apríla v rovnakom čase," priblížila PR manažérka.

Organizátori zozbierali zhruba 40 kusov starých výtlačkov Biblií, spevníkov a modlitebných kníh či katechizmov z rokov 1693 - 1890. Ďalších okolo 50 kusov kníh je mladších a poslednou časťou výstavy sú nové publikácie v mnohojazyčných úpravách, vrátane detských ilustrovaných kníh. "Najstarším exponátom výstavy je Biblia z roku 1693 v latinskom jazyku Vulgáty. Ďalej vydanie Biblie z roku 1722 v staročeštine, ktorú vydal Matej Bel a Daniel Krman. Ozdobným švabachom je písaná Biblia v poľskom jazyku z roku 1726," priblížila.

Vzácny je pergamenový zvitok tóry, ktorý sa podarilo zachrániť pred komunistickým režimom z budovy synagógy. V hebrejskom jazyku je na ňom opísaná časť knihy Deuteronomium od 22. do 27 kapitoly. "Vzácna je aj Biblia vydaná v USA len v troch exemplároch. Váži takmer desať kilogramov a každá z jej 66 kánonických kníh je vytlačená v inom svetovom jazyku. Kniha je na výstavu zapožičaná z mesta Bern vo Švajčiarsku na dva roky," povedala Olekšáková. Zvláštnosťou je aj takzvaná Biblia do nepohody vystavená v akváriu. Je vode odolná a nehorľavá.