Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Prešovský kraj

VIDEO: Kežmarok vynovil izby seniorom

Ilustračná snímka Foto: TASR/Jana Vodnáková

Zariadenie pre seniorov v Kežmarku bolo oficiálne uvedené do prevádzky 1. januára 1975.

Kežmarok 24. februára (TASR) – Zariadenie pre seniorov a Zariadenie opatrovateľskej služby v Kežmarku prešlo rekonštrukciou, vynovené bolo lôžkové oddelenie v bloku A. Pôvodne boli na oddelení spoločné sociálne zariadenia a kuchynka na chodbe. Rekonštrukciou vznikol bunkový systém, kde dve dvojlôžkové izby majú spoločné bezbariérové sociálne zariadenie a malú kuchynku.

Počas viac ako 40-ročnej histórie zariadenie neprešlo výraznou modernizáciou ani rekonštrukciou. "V zariadení došlo k zmene vedenia, ale aj k zmene prístupu. V meste sme si povedali, že nebudeme vytvárať programy len pre mladých ľudí, ale dôležité je sa postarať aj o seniorov v rámci mesta. Rozhodli sme sa, že zariadenie opravíme z vlastných zdrojov," povedal primátor Kežmarku Ján Ferenčák.



Vynovené oddelenie pozostáva zo štyroch buniek, jednej jednolôžkovej izolačky a dvojlôžkovej izby. Obe tieto izby majú samostatné sociálne zariadenie. Na izbách sú elektricky polohovateľné postele, okrem potrebného nábytku patrí k vybaveniu izieb aj televízor. Cieľom je zvyšovať samostatnosť klientov v zariadení. Rekonštrukcia prebiehala v novembri a decembri 2016. Obnova prvej časti stála 83.000 eur.

Po rekonštrukcii bloku A bude nasledovať aj obnova ostatných oddelení. Ako uviedla riaditeľka Zariadenia pre seniorov a Zariadenia opatrovateľskej služby Kežmarok Marcela Ištocyová, majú pripravenú štúdiu rekonštrukcie a modernizácie zariadenia pre seniorov. "V tomto roku máme prichystané tri oddelenia, ktoré by sme chceli zrekonštruovať. Využijeme zdroje aj z Akčného plánu pre okres Kežmarok," uviedol primátor. Malo by ísť o investíciu viac ako 230.000 eur. Momentálne sa v domove dôchodcov nachádza 111 klientov.

"Za 40 rokov svojej histórie nebolo toto zariadenie rekonštruované a modernizované. Rekonštrukciu sme si rozdelili do etáp, musíme ju totiž realizovať počas plnej prevádzky," doplnila riaditeľka. Za komfortnejšie služby si však dôchodcovia priplatia mesačne o 15 eur viac. Úpravu poplatkov pre klientov schválil poslanci mestského zastupiteľstva v Kežmarku na zasadnutí 9. februára.

Zariadenie pre seniorov v Kežmarku bolo oficiálne uvedené do prevádzky 1. januára 1975. Domov dôchodcov bol najprv špecifikovaný ako domov sociálnych služieb pre mentálne chorých ľudí. Išlo o prvé zariadenie v Popradskom okrese s pôsobnosťou pre celý východoslovenský kraj. Po troch rokoch sa zariadenie transformovalo na domov dôchodcov s celokrajskou pôsobnosťou. V roku 2002 prešlo zariadenie do pôsobnosti mesta Kežmarok.