Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Prezidentské voľby v ČR

BUDAPEŠŤ:Tesný triumf Zemana svedčí o rozpoltenosti českej spoločnosti

Na snímke volebná centrála prezidentského kandidáta a úradujúceho českého prezidenta Miloša Zemana 27. januára 2018 v Prahe. Foto: TASR/Marko Erd

Zeman vyhral v desiatich volebných obvodoch, jeho vyzývateľ Jiří Drahoš v štyroch, medzi nimi aj v Prahe.

Budapešť 28. januára (TASR) - Aj tesné výsledky volieb hlavy štátu v Česku, v ktorých bol Miloš Zeman znovuzvolený rozdielom necelých troch percent hlasov, svedčí o rozpoltenosti českej spoločnosti. Povedala to v nedeľu vo vysielaní maďarskej verejnoprávnej televízie analytička Nikolett Garaiová.

Podľa tejto expertky z budapeštianskeho Inštitútu pre zahraničie a vonkajšie ekonomické vzťahy (Külügyi és Külgazdasági Intézet) staronového prezidenta Česka podporili najmä starší voliči a vidiecki robotníci. Zeman vyhral v desiatich volebných obvodoch, jeho vyzývateľ Jiří Drahoš v štyroch, medzi nimi aj v Prahe.

"Zemanova osoba vždy rozdeľovala českú spoločnosť, a tak to aj zostane. Znovuzvolený prezident je politicky podstatne skúsenejší než jeho protikandidát, a bol už aj premiérom," podotkla Garaiová.

Postoj prezidentských kandidátov k prisťahovaleckej politike sa síce nijak významne nelíšil, avšak zdá sa, že napokon táto téma rozhodla. V posledných dňoch predvolebnej kampane sa totiž objavili plagáty, ktoré hlásali, že v prípade víťazstva Drahoša zaplavia krajinu prisťahovalci, uzavrela analytička.