Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Prezidentské voľby v ČR

Komisia pridelila čísla prezidentským kandidátom,jednotku má Topolánek

Mirek Topolánek. Foto: TASR/Bohdan Kopčák

Úradujúci prezident Českej republiky Miloš Zeman dostal číslo sedem.

Praha 15. decembra (TASR) - Deviatim zaregistrovaným kandidátom na českého prezidenta pridelili v piatok volebné čísla, s ktorými pôjdu do januárových volieb.

Vylosovala ich štátna volebná komisia. Jednotku má expremiér Mirek Topolánek, úradujúci prezident Českej republiky Miloš Zeman dostal číslo sedem, informoval spravodajský server Novinky.cz.

Bývalý predseda českej Akadémie vied Jiří Drahoš, ktorý je podľa doterajších prieskumov najvážnejším konkurentom Zemana, získal číslo deväť. Textár a podnikateľ Michal Horáček, ktorý rovnako ako Zeman a Drahoš kandiduje na základe občianskej nominácie, dostal dvojku.

Z trojice kandidátov, ktorých navrhli poslanci, dostal bývalý šéf Škody Auto Vratislav Kulhánek (ODA) číslo šesť, prezident Asociácie obranného a bezpečnostného priemyslu Jiří Hynek (Realisti) číslo štyri a hudobník a šéf strany Rozumní Petr Hannig päťku.

Z kandidátov, ktorých navrhli senátori, má diplomat Pavel Fischer trojku a lekár Marek Hilšer číslo osem.

Vylosované čísla slúžia k ľahšiemu rozlíšeniu kandidátov. Určia ich poradie na volebnom webe a budú uvedené v záhlaví ich hlasovacích lístkov. Uchádzači o prezidentský úrad budú môcť čísla využiť aj vo svojej volebnej kampani, dodal server Novinky.cz.

Prezidentské voľby v ČR sa konajú 12. a 13. januára 2018. Prípadné druhé kolo pripadá na 26. a 27. januára.