Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Prezidentské voľby v ČR

V ČR sa začali prezidentské voľby, favoritom je Miloš Zeman

Český prezident Miloš Zeman a jeho manželka Ivana, ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

O post prezidenta sa uchádza ešte sedem ďalších kandidátov. Ak nikto z nich nezíska nadpolovičný počet hlasov, dvaja najsilnejší kandidáti zabojujú o post hlavy štátu 26. a 27. januára v druhom kole.

Praha 12. januára (TASR) - V Českej republike sa v piatok o 14.00 h začali dvojdňové prezidentské voľby, ktorých favoritom je súčasný prezident Miloš Zeman. Najväčšiu šancu poraziť ho má bývalý predseda českej akadémie vied Jiří Drahoš.

O post prezidenta sa uchádza ešte sedem ďalších kandidátov. Ak nikto z nich nezíska nadpolovičný počet hlasov, dvaja najsilnejší kandidáti zabojujú o post hlavy štátu 26. a 27. januára v druhom kole.

Ide o v poradí druhú priamu voľbu prezidenta v histórii samostatnej ČR. Dvaja predchádzajúci českí prezidenti Václav Havel a Václav Klaus boli zvolení parlamentom.

Svoj hlas môže vo voľbách odovzdať približne 8,4 milióna oprávnených voličov. Volebné miestnosti budú v piatok otvorené do 22.00 h a v sobotu od 8.00 a 14.00 h. Prvé výsledky sa očakávajú v noci zo soboty na nedeľu.

Český premiér a šéf hnutia ANO Andrej Babiš avizoval, že v prezidentských voľbách dá hlas 73-ročnému Milošovi Zemanovi. Rovnako sa vyjadrili aj líder hnutia SPD Tomio Okamura a úradujúci šéf českej sociálnej demokracie Milan Chovanec.

Agentúra AP vo svojich analýzach českých volieb zdôrazňuje skutočnosť, že Miloš Zeman sa snaží osloviť voličov výraznou protiimigračnou rétorikou. Pripomína tiež jeho proruské názory a presadzovanie užšej spolupráce s Čínou.

Agentúra STEM/MARK v pondelok zverejnila aktuálny prieskum, podľa ktorého má veľkú šancu poraziť súčasného prezidenta Jiří Drahoš (68). V prípade príklonu väčšej časti nerozhodnutých voličov by však mohli triumfovať i Michal Horáček, Marek Hilšer alebo Pavel Fischer.

Ak by sa do druhého kola dostal Miloš Zeman, volilo by ho podľa prieskumu 39 percent respondentov. Imaginárnemu protivníkovi, ktorý by vzišiel z ďalších ôsmich kandidátov, by dalo svoj hlas 44 percent respondentov.