Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Prezidentské voľby v ČR

Ruský politológ: V Česku zvíťazila charizma nad fádnosťou

Na kombosnímke Milož Zeman a Jiří Drahoš Foto: TASR

Za ďalší faktor, ktorý rozhodol o Zemanovom víťazstve, ruský analytik označil televízne debaty medzi finalistami volieb.

Praha 29. januára (TASR) - Ruský politológ Vadim Truchačov tvrdí, že v prezidentských voľbách v Česku, v ktorých bol za hlavu štátu opäť zvolený Miloš Zeman, zvíťazila "charizma" nad fádnosťou. Informovala o tom tlačová agentúra RIA Novosti.

Na tlačovej konferencii v medzinárodnom multimediálnom centre Rossija segodňa v Moskve Truchačov poznamenal, že ho prekvapilo, aký vplyv na rozhodovanie Čechov stále majú výrazné osobnosti. Výzvy Andreja Babiša, ktorý zastáva funkciu predsedu českej vlády, a exprezidenta Václava Klausa k voličom mali podľa neho na výsledok volieb "takmer rozhodujúci vplyv".

"Ako sa ukázalo, ich výzvy mali na ľudí väčší vplyv ako výzvy iných kandidátov, ktorí sa nedostali do druhého kola volieb," uviedol Truchačov. Tieto výzvy podľa neho urobili škrt cez všetky prepočty, ktoré sa objavili po prvom kole volieb, keď mnohí hovorili o víťazstve Zemanovho protikandidáta Jiřího Drahoša ako "o hotovej veci".

Za ďalší faktor, ktorý rozhodol o Zemanovom víťazstve, ruský analytik označil televízne debaty medzi finalistami volieb.

"V Česku zvíťazila charizma" nad fádnosťou, vyhlásil Truchačov. Dodal, že pri takom "výraznom človeku ako Zeman" vyzeral Drahoš veľmi slabo, čo dokázali aj debaty, v ktorých Zeman pôsobil presvedčivejším dojmom.

Vo svojom vystúpení Truchačov uviedol, že ruský faktor v českých prezidentských voľbách netreba preceňovať.

"Vplyv Ruska na politický život v Česku má tendenciu (blížiť sa) k nule. Ruský faktor v Česku nie je ostro citeľný. Keď som čítal o akomsi proruskom prezidentovi, bolo mi do smiechu. A pokus hrať s kartou o ruských hakeroch a ešte aj bez dôkazov, ako to Drahoš (napokon aj) priznal, ho (Drahoša) podľa môjho názoru skôr pripravilo o hlasy voličov," vyhlásil ruský analytik podľa RIA Novosti.