Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Prezidentské voľby v ČR

Klaus, Fiala a Okamura odvolili, štvrtkový duel bol najsledovanejší

Úradujúci český prezident Miloš Zeman a protikandidát na českého prezidenta Miloš Zeman (vpravo) počas televíznej debaty pred druhým kolom. Foto: TASR/AP

Klaus pri urne vyzval verejnosť na účasť vo voľbách. Osobne odovzdal svoj hlas za súčasnú hlavu štátu Miloša Zemana, ktorý pre neho znamená istotu.

Praha 26. januára (TASR) - Svoj hlas v rámci druhého kola českých prezidentských volieb odovzdal v piatok aj bývalý prezident ČR Václav Klaus, informovala spravodajská televízna stanica ČT24.

Klaus pri urne vyzval verejnosť na účasť vo voľbách. Osobne odovzdal svoj hlas za súčasnú hlavu štátu Miloša Zemana, ktorý pre neho znamená istotu. Jeho protikandidáta, profesora Jiřího Drahoša, považuje za riskantnú voľbu.

Predseda českej Občianskej demokratickej strany (ODS) Petr Fiala odvolil v piatok v Brne medzi prvými spomedzi českých politických predstaviteľov. Ako sa vyjadril, svoj hlas dal Drahošovi. Dodal, že cieľom občianskych demokratov je "koniec Zemana na Hrade".

Predseda ďalšej parlamentnej strany Sloboda a priama demokracia (SPD) Tomio Okamura volil aj v druhom kole Zemana. Pokiaľ by vyhral Drahoš, je s ním Okamura ochotný rokovať, pokiaľ bude ochotná aj druhá strana.

Predseda Komunistickej strany Čiech a Moravy (KSČM) Vojtěch Filip sa aj v druhom kole postavil za Zemana. Bývalý šéf českej akadémie vied Drahoš podľa neho nemá politickú prax.

Prezidenta si v piatok okrem občanov nachádzajúcich sa v Česku volia aj Česi v zahraniční. Voliči za Atlantickým oceánom začali hlasovať už vo štvrtok.

Počas piatka - prvého dňa volieb - už svoj hlas odovzdali obaja prezidentskí kandidáti - Drahoš i Zeman. Svoj hlasovací lístok v piatok plánuje odovzdať aj väčšina šéfov hlavných politických strán. Zemana podporili hnutia ANO a SPD i komunisti. Za Drahoša sa postavali ODS, KDU-ČSL, TOP 09 a STAN a väčšina Pirátov.

Podľa piatkového vyhlásenia spoločnosti Marketing & Media na Twitteri sa štvrtkový "prezidentský duel Českej televízie stal najsledovanejšou televíznou politickou debatou v histórii meraní sledovanosti, a síce od júna 1997". "Najsledovanejším momentom debaty boli chvíle krátko pred 21.00 h, keď ju sledovali takmer tri milióny divákov."