Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Prezidentské voľby v ČR

Voľby ČR: Jiří Drahoš prehral niekoľkými závažnými chybami

Na snímke prezidentský kandidát Jiří Drahoš Foto: TASR/AP

V nedeľu to v relácii TA3 V politike uviedol politický analytik Eduard Chmelár.

Bratislava 28. januára (TASR) – České prezidentské voľby ani tak nevyhral Miloš Zeman, ako ich Jiří Drahoš prehral niekoľkými závažnými chybami. V nedeľu to v relácii TA3 V politike uviedol politický analytik Eduard Chmelár.

Napriek tomu, že Drahoš bol podľa neho ešte pred týždňom mierne favorizovaný, analytik sa odvolával na svoje nedávne výroky, že Zeman má jedinú šancu ako môže zvrátiť nepriaznivú situáciu - ak zmobilizuje nevoličov a ak demoralizuje Drahošov tábor.

Za závažné Drahošove chyby označil analytik to, že Drahoš po prvom kole volieb vyzval Zemana ako skúseného rečníka na dialóg. Za ďalšiu chybu považuje, že predchádzajúcu nedeľu uprednostnil stretnutie s presvedčenými prívržencami v Brne pred debatou v TV Nova, kde sa mal prihovoriť poldruha miliónu divákov. "Potom už išla chyba za chybou," uviedol analytik, pričom podľa neho nešlo iba o komunikačné chyby. "Miloš Zeman mal jednoznačne lepší finiš," dodal.

Predvolebnú kampaň označil "za doteraz najšpinavšiu v dejinách". Podľa analytika sa urážalo rovnako na jednej i na druhej strane. "Teraz určiť, že ktorá kampaň bola špinavšia, to je záležitosť tak subjektívna. Podľa toho, komu držíte palce," povedal, pričom si podľa neho kandidáti nemajú po tejto stránke čo vyčítať.

Na Drahošovi mu taktiež vadilo, že nemal vyprofilované vlastné názory. Podľa neho diskusie nezvládol. "Tím Drahoša neodhadol situáciu, bol veľmi útočný. Zeman zmenil taktiku, nabrífovali ho tak, že jeho postoj sa miestami približoval až k štátnickému. Debatoval s moderátorkou a akoby si Drahoša nevšímal," dodal Chmelár, pričom Zeman mal jasný cieľ - nejsť do konfliktov a presvedčiť diváka, že sa vie ovládať.

Ústavný právnik Právnickej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave Marián Giba spresnil, že Zeman fakticky pokračuje kontinuálne, ale z právneho hľadiska začína nové volebné obdobie. "Opäť zloží prezidentský sľub, ktorým mu začne plynúť nových päť rokov. Fakticky však nedôjde k prerušeniu ani k výmene, lebo pokračuje ten istý človek," vyhlásil.

Napriek vyhláseniu Miloša Zemana, že v ďalšom období by chcel zmeniť svoje správanie, analytik si nemyslí, že by sa to stalo. "Zeman sa nezmení, práve naopak. Druhé funkčné obdobia bývajú naopak veľmi rizikové, politici sa "utrhnú z reťaze", uzavrel Chmelár.