Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Prezidentské voľby v ČR

V Hrčave na Trojmedzí volil prezidenta ČR aj najstarší obyvateľ

Volička vhadzuje svoj hlas do volebnej urny počas druhého kola českých prezidentských volieb v piatok 26. januára 2018 v Prahe. Foto: TASR/Marko Erd

Po otvorení bol vo volebnej miestnosti čulý ruch a počas prvej polhodiny odovzdali hlas jednému z dvoch kandidátov približne dve desiatky voličov.

Hrčava 26. januára (TASR) – Pred obecným úradom v obci Hrčava na česko-slovensko-poľskom Trojmedzí boli už pol hodinu pred otvorením volebnej miestnosti ľudia, ktorí prišli odovzdať hlas v druhom kole volieb prezidenta Českej republiky.

Po otvorení bol vo volebnej miestnosti čulý ruch a počas prvej polhodiny odovzdali hlas jednému z dvoch kandidátov približne dve desiatky voličov. "V prvom kole prezidentských volieb bola účasť okolo 55 percent, v druhom kole očakávame ešte vyššiu účasť," povedala predsedníčka miestnej volebnej komisie Michaela Haratyková.

Starosta Hrčavy Petr Staňo doplnil, že v obci so zhruba 260 obyvateľmi a 202 oprávnenými voličmi býva volebná účasť okolo 65 percent. "Volebná účasť je vždy celkom vysoká, mali sme aj rekordy okolo 85 percent. Myslím si, že patríme k obciam, ktoré pristupujú k voleniu svojich predstaviteľov veľmi uvedomelo. Tu na Jablunkovsku zohráva veľkú úlohu lokálny patriotizmus, pretože odtiaľto pochádza jeden z kandidátov. Takže bez ohľadu na rôzne emócie a vášne v médiách si myslím, že veľa ľudí hodí lístok pánovi (Jiřímu) Drahošovi. Ale na druhej strane, je tu takisto veľmi silná voličská skupina prezidenta (Miloša) Zemana," podotkol Staňo.



Medzi prvými voličmi bol aj najstarší obyvateľ Hrčavy, 87-ročný Vladislav Jalowiczor, ktorý býva neďaleko obecného úradu. "Už som mal vybrané, koho budem voliť. Som najstarší na Hrčave a na voľby vždy prídem," uviedol po odovzdaní volebného lístka.

Pravidelným účastníkom volieb je aj 84-ročný Štefan Šuplata, ktorý býva v Hrčave od roku 1955. "Už v prvom kole som bol rozhodnutý, mal som vybraného kandidáta. V predvolebnej kampani sa mi nepáčili tie poznámky a narážky," povedal.

V prvom kole prezidentských volieb išli členovia komisie v Hrčave s volebnou urnou k siedmim voličom. "Väčšinou sa to nazbiera a chodíme v sobotu dopoludnia okolo deviatej hodiny. Sú to starší občania, ktorí majú napríklad zdravotné problémy, nemôžu chodiť a sú imobilní," dodala predsedníčka miestnej volebnej komisie.

osobitný spravodajca TASR Miroslav Jaroš

V dedinke Střelná pozýval voličov k urnám obecný rozhlas


V prihraničnej obci Střelná vo Vsetínskom okrese v Zlínskom kraji sa piatkové druhé kolo volieb českého prezidenta začalo hlásením v obecnom rozhlase, pozývajúcom voličov k urnám. Už počas prvej polhodiny využili svoje volebné právo takmer dve desiatky obyvateľov obce.

V moravskej dedinke s 597 obyvateľmi je podľa predsedníčky jedinej okrskovej volebnej komisie Jaroslavy Satinovej v zoznamoch zapísaných 484 oprávnených voličov, o jedného menej ako v prvom kole volieb.

Jedným z prvých voličov bol v Střelnej 69-ročný Alois Pohunek, ktorý v prvom kole volieb volil Pavla Fischera. Napriek odporúčaniu tohto neúspešného kandidáta z prvého kola, aby jeho priaznivci v druhom kole volili Jiřího Drahoša, sa Pohunek rozhodol voliť úradujúcu hlavu štátu Miloša Zemana.

"Nie sme v Amerike, aby sa takto hlasy predávali. Keďže nevyhral Fischer, ktorý bol môj favorit, tak radšej budem voliť Zemana. Ten kandidát, ktorý je proti Zemanovi, ten sa mi jednoducho nepáči," skonštatoval Alois Pohunek, ktorý je pravidelným účastníkom všetkých volieb.

Ivan Pohunek sa zúčastnil takisto aj na prvom kole prezidentských volieb, neprezradil však, komu dal svoj hlas. Kandidát, ktorému dal hlas v prvom kole, sa do druhého nedostal, myslí si však, že na poste prvého muža Českej republiky je potrebná zmena.

Pre 27-ročnú Jitku Trčálkovú nebolo rozhodovanie, komu dať svoj hlas, jednoduché. "Rozhodovala som sa dlho, či pán Drahoš alebo pán Zeman, ale dva televízne duely ma presvedčili, že vhodnejší kandidát je pán Zeman. I keď tým mnoho mladých asi nepoteším," skonštatovala Trčálková.

V obci Střelná odovzdalo v jedinom volebnom okrsku podľa informácií Českého štatistického úradu v prvom kole prezidentských volieb svoj hlas 291 z celkového počtu 485 oprávnených voličov (volebná účasť 60,21 %). Miloš Zeman získal 124 hlasov (42,61 %), jeho protikandidátovi v druhom kole Jiřímu Drahošovi dalo hlas 49 voličov (16,84 %). Pred Drahoša sa dostal v Střelnej ešte Pavel Fischer, ktorému odovzdalo hlas 65 voličov (22,34 %).

V Zlínskom kraji získal Miloš Zeman 122.138 hlasov (40,55 %), druhý Jiří Drahoš 72.048 hlasov (23,92 %).

osobitný spravodajca TASR Milan Podmaník

Hodonín v znamení vysokej účasti


Volebné miestnosti v Česku sa otvorili o 14.00 h. V Hodoníne vo volebnom okrsku číslo 7 zaznamenali hneď od prvých minút mimoriadne vysokú účasť.

"Už v prvom kole bola účasť vysoká. Je vidieť od prvých minút, že účasť v druhom kole bude opäť minimálne taká istá, skôr vyššia," povedala pre TASR predsedníčka uvedeného okrsku Jana Cibulková.

Od druhého kola očakáva pokojný priebeh, rovnako ako v prvom. "V prvom kole zvíťazil Miloš Zeman, druhý bol jeho aktuálny protikandidát Jiří Drahoš a tretí skončil v našom okrsku Marek Hilšer," dodala Cibulková.

Podľa odpovedí respondentov má aj teraz väčšiu podporu súčasný prezident Miloš Zeman. Väčšina opýtaných sa vyjadrila, že volila práve jeho. "V prvom kole som kvôli pracovným povinnostiam voliť nestihol, ináč by som určite volil. Teraz som dal hlas Zemanovi, je osvedčený. Drahoša nepoznám, v podstate mu neverím, objavil sa z ničoho nič," ozrejmil svoje dôvody voľby 27-ročný vodič Lukáš.

Konkurenta súčasného prezidenta volila 26-ročná Erika, ktorá je štátnou zamestnankyňou. "Nechcem sa hanbiť za svojho prezidenta. Myslím, že prezident Zeman už nemá čo našej krajine ponúknuť. Ak to poviem naozaj nahrubo, volila som pre mňa najmenšie zlo."

V Česku sa v druhom kole volieb stretáva úradujúca hlava štátu Miloš Zeman a bývalý predseda českej akadémie vied Jiří Drahoš. Ide o v poradí druhú priamu voľbu prezidenta v histórii samostatnej ČR.

V prvom kole volieb, ktoré sa konalo 12. a 13. januára, zvíťazil Miloš Zeman so ziskom 38,65 percenta hlasov, Jiří Drahoš získal 26,6 percenta hlasov.

Svoj hlas môže vo voľbách odovzdať približne 8,4 milióna oprávnených českých voličov. Volebné miestnosti budú v piatok otvorené do 22.00 h a v sobotu od 8.00 do 14.00 h.

osobitný spravodajca TASR Vladimír Mičer

Oslovení voliči v Prahe chcú na Hrade zmenu


Volanie po zmene na Pražskom hrade, vnímanie kampane ako mediálnej šou, ale aj pochybnosti o dôležitosti prezidentskej funkcie. Aj takéto názory sa objavili medzi českými voličmi v Prahe, ktorých oslovila TASR.

Vojtěch (26), ktorý je predsedom jednej z okrskových volebných komisií v pražských Lysolajoch, kde volil aj prezidentský kandidát Jiří Drahoš, povedal, že predvolebnú kampaň sledoval, videl televízne debaty, ale nežil tým. "Nebolo pre mňa ťažké sa rozhodnúť. Môj favorit sa dostal do druhého kola. A myslím si, že je veľká šanca, že zmena na Pražskom hrade bude. Ja v ňu verím," uviedol. Volebná účasť v jeho okrsku sa v prvom kole vyšplhala na 78 percent, bežne sa pohybuje nad 70. "Očakávame to aj teraz," dodal Vojtěch.

Volič Jiří (67) priznal, že predvolebné kampane nesleduje. "Ja som vždy volil a voliť budem. Rozhodoval som sa na základe toho, čo počúvam a čo vidím. Ja osobne som ťažký výber nemal, bol som rozhodnutý už pred prvým kolom," podotkol.

Pravidelným voličom je aj Ján (45). "Kampaň je stále útočnejšia a nedá sa tomu v dnešnej dobe vyhnúť. Svojim spôsobom bolo pre mňa teraz ťažké sa rozhodnúť, v prvom kole som totiž volil niekoho iného. Uvidíme, či to na niečo bude," vyhlásil. Aj on cíti volanie po zmene. "A to očakávanie zmeny je aj u mňa osobne. Zmena môže nastať zvolením iného kandidáta, ale aj zvolením súčasného prezidenta Miloša Zemana," pripustil.

Irena (60) chodí voliť stále, považuje to za svoju občiansku povinnosť. "Kampaň som sledovala, ale skôr cez dennú tlač, plus som videla dve televízne debaty. V prvom kole som volila niekoho iného ako tých, čo postúpili, ale teraz mám v tom jasno. Bola by som rada, keby došlo k zmene," uzavrela.

Dôchodca Jan, ktorý volil v pražských Stodůlkach, prirovnal prvé kolo prezidentských volieb k reality šou Superstar. "Každý tam mal kamaráta a bolo to len o rozprávaní. V druhom kole som mal svojho kandidáta, sledoval jeho podporovateľov a na základe toho som sa rozhodol," povedal v ankete.

Na otázku, čo očakáva od výsledkov, odvetil, že ak vyhrá Zeman, tak sa asi Česi dočkajú predčasných volieb, pretože zo zdravotných dôvodov nebude môcť svoju funkciu vykonávať. "Od profesora Drahoša neočakávam nič prevratné, ale dúfam, že bude aspoň slušný človek," dodal.

Jana si myslí, že v druhom kole boja o prezidentské kreslo bude výsledok veľmi tesný. "Podľa mňa to bude pol na pol, ale skôr vyhrá Zeman. To by nás mrzelo," vyhlásila. Študentka Markéta s ňou súhlasí. "Bude to veľmi tesné, nebude to jednoznačný výsledok," povedala s tým, že jej osobne sa rozhodovalo ľahko.

Dôchodca Vašek tvrdí, že bol rozhodnutý od začiatku. "Prezident nemá žiadne právomoci, je to skôr hlava štátu," myslí si. On osobne by rád v kresle budúceho českého prezidenta videl "svojho suseda Miloša Zemana".

Dôchodca Ivan zo Slovenska, ktorý žije v Česku už 40 rokov, zhodnotil predvolebnú kampaň ako mediálnu šou. "My sme už boli rozhodnutí dávno," priznal. Zároveň sa domnieva, že po výsledkoch druhého kola prezidentských volieb sa nič nezmení. "Je to úplne zbytočné, prezidentská funkcia je nanič, je to akoby karikatúra demokracie," uzavrel.

Predsedníčka okrskovej volebnej komisie na základnej škole na Brdičkovej ulici, kde bol voliť aj súčasný prezident Zeman, pre TASR vysvetlila, prečo do volebnej miestnosti zakázali vstup väčšine zástupcov médií. "Vstup do školy bol davom novinárov veľmi obmedzený. Na moje požiadanie, aby sa posunuli dozadu, opakovane nereagovali, preto sme sa rozhodli, že už stačilo," povedala s dôvetkom, že to bol konsenzus jej aj Hradu.

osobitní spravodajcovia TASR Martin Paulík a Zuzana Ďuricová