Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia

Zahraničné médiá sa k víťazstvu Andreja Kisku stavajú pozitívne

Na snímke Andrej Kiska sa víta s hosťami vo svojej volebnej centrále počas volebnej noci po druhom kole voľby prezidenta SR 29. marca 2014 v Bratislave. Foto: TASR/Michal Svítok

Na udalosť zareagovali aj české médiá, ktoré sa zhodujú v tom, že pre jeho protikandidáta Roberta Fica je to trpká porážka a predznamenáva zásadný zlom v jeho politickej kariére.

Praha 30. marca (TASR) - Novým slovenským prezidentom sa stal podnikateľ Andrej Kiska. Na udalosť zareagovali aj české médiá, ktoré sa zhodujú v tom, že pre jeho protikandidáta Roberta Fica je to trpká porážka a predznamenáva zásadný zlom v jeho politickej kariére.

Tesné víťazstvo Kisku sa síce očakávalo, veľký rozdiel hlasov však naznačuje, že slovenskí voliči nie sú spokojní s tým, akým spôsobom štát vedie strana Smer a Robert Fico v jej čele. Ako sa premiér a nový prezident budú navzájom znášať, sa ukáže v polovici júna, kedy Kiska vystrieda v prezidentskom paláci Ivana Gašparoviča.

Dvaja rivali, ktorí do včerajška bojovali o každý hlas, budú musieť v budúcnosti nájsť spoločnú reč ako dvaja najvyšší činitelia štátu. Slovensko teraz netrpezlivo očakáva, ako sa k svojej porážke postaví práve porazený premiér, píše portál ČT 24. Objavujú sa aj hlasy, ktoré Ficovu porážku hodnotia skôr ako výsledok referenda o jeho osobe a tiež strane Smer.

Tieto voľby ukázali predovšetkým to, že dominancia Smeru nie je taká jednoznačná a že niekto dokáže osloviť voličov alternatívnou ponukou. Zvíťazila tá, ktorá neprišla od tradičných pravicových strán, ale od nezávislého kandidáta, dodáva ČT 24.

Portál iDnes sa domnieva, že Kiska je pre Slovensko veľkou výhrou a jeho volebné víťazstvo je tak víťazstvom jeho všetkých obyvateľov, ktorí už po niekoľkýkrát za posledných pätnásť rokov dokázali úžasnú vec, o ktorej by mala hovoriť celá Európa. Portál svoj komentár uzatvára s tým, že Česi môžu v tejto situácii Slovákom len závidieť.

Fico má podľa denníka Lidovky dve možnosti: Buď bude akceptovať porážku a po menších zmenách vo vláde absolvuje zostávajúce dva roky do volieb, alebo si prehru vyloží ako výsledok referenda o svojej osobe, odstúpi a bude požadovať predčasné voľby. Smer je však stále dosť silný na to, aby prípadné voľby vyhral a zostavoval vládu na ďalšie štyri roky, odhadujú Lidovky.

Podľa rakúskej agentúry APA Slováci v osobe Andreja Kisku kupujú mačku vo vreci. Nový prezident je politicky nepopísaný list papiera, nikdy predtým nebol politicky aktívny a medzi verejnosťou je známy len ako podnikateľ a zakladateľ charitatívnej organizácie. U mnohých voličov, ktorí sú znechutení súčasnou politikou, však práve preto bodoval, píše APA.

Na snímke kandidát
Robert Fico prichádza do svojej volebnej centrály počas volebnej noci po druhom kole voľby prezidenta SR 29. marca 2014 v Bratislave.
Foto: TASR/Štefan Puškáš


Agentúra DPA: Nedostatok politických skúseností Kisku vnímajú voliči ako plus

Napriek minutiu množstva peňazí na bilbordovú kampaň v posledných dvoch rokoch je ťažké zaradiť politicky nezávislého Andreja Kisku - víťaza sobotňajších prezidentských volieb na Slovensku. Napísala to dnes nemecká tlačová agentúra DPA.

Agentúra ďalej pripomenula, že 51-ročný slovenský miliardár nikdy nezastával politický úrad, dokonca ani na komunálnej úrovni. Voliči sklamaní politickými stranami všetkých možných zameraní to však vnímajú ako plus, a nie nedostatok, dodala DPA.

Nemecká agentúra zdôraznila, že Kiska si celú kampaň financoval sám z vlastného vrecka. To znamená, že na rozdiel od ostatných politikov nedlhuje nič žiadnemu sponzorovi a nie je zaviazaný žiadnej strane, na čo Kiska sám poukazoval.

Navyše, vyhlásil, že nebude využívať oficiálny prezidentský plat a namiesto toho ho venuje charite, uviedla agentúra.

"Peňazí mám dosť, nepotrebujem plat," citovala DPA vyhlásenie Kisku počas volebnej kampane.

AP: Kiska prilákal voličov znechutených korupciou a hlavným prúdom politiky

Na snímke Andrej Kiska máva na krátkom brífingu vo svojej volebnej centrále počas volebnej noci po druhom kole voľby prezidenta SR 29. marca 2014 v Bratislave.
Foto: TASR/Michal Svítok
Politický nováčik Andrej Kiska bol zvolený do prevažne reprezentatívneho úradu slovenského prezidenta a zasadil tak nepríjemnú porážku svojmu súperovi, premiérovi Robertovi Ficovi. Napísala to dnes svetová tlačová agentúra AP.

Kisku charakterizovala agentúra ako úspešného podnikateľa, z ktorého sa stal filantrop. Dodala, že Fico uznal porážku a zablahoželal svojmu 51-ročnému rivalovi k víťazstvu.

AP nevynechala ani slová Kisku, ktorý jasajúcemu davu v bratislavskom hoteli povedal: "Budem sa snažiť viac poľudštiť našu politiku."

Kiska, ktorý bol až donedávna vo svojej krajine pomerne neznámy, prilákal voličov znechutených korupciou a hlavným prúdom politiky, uviedla v článku AP.

"Budem stáť za každým slušným občanom tejto krajiny," citovala ďalej agentúra Kisku.

AP pripomenula, že Kiska založil v 90. rokoch 20. storočia dve úspešné splátkové spoločnosti, ktoré v roku 2005 predal banke. Neskôr bol spoluzakladateľom charitatívnej organizácie Dobrý anjel - tá pomáha rodinám, ktoré sa dostali do finančných ťažkostí, pretože majú vážne choré deti.

Prehra v prezidentských voľbách je trpkou pilulkou, ktorú musí Fico prehltnúť, uviedla AP. Tento líder dominantnej slovenskej strany s ľavicovým smerovaním je najpopulárnejším a najmocnejším politikom na Slovensku, ale bude musieť spolupracovať s kritickejším prezidentom, než je odchádzajúci prezident Ivan Gašparovič, upozornila AP.

Ďalšia svetová agentúra Reuters napísala, že Kiska sa viezol na vlne protificovských nálad u pravicových voličov, ako aj na vlne nedôvery slovenských voličov voči hlavným politickým stranám, pretože krajina zažíva korupčné škandály a neustálu vysokú nezamestnanosť.

Agentúra Reuters dodala, že Fico a ďalší Kiskovi kritici tvrdia, že je politický amatér, ktorý v minulosti zarobil peniaze na pôžičkách s nečestne vysokými úrokmi, ale Kiska toto obvinenie odmieta.

Britská spravodajská stanica BBC na svojej webovej stránke v reakcii na slovenské prezidentské voľby napísala, že slovenský magnát Andrej Kiska vyhral napriek tomu, že nemá z minulosti politické skúsenosti a pred voľbami o ňom počulo iba málo ľudí.

Kiska, ktorý porazil súčasného premiéra Roberta Fica, bude zastávať oficiálny úrad prvýkrát. Jeho víťazstvo zastavilo sociálnych demokratov pána Fica v tom, aby ovládli prezidentský úrad aj parlament, dodala BBC.

Spravodajcovia podľa BBC tvrdia, že vyhliadka na dominantné postavenie sociálnych demokratov zrejme vyburcovala odporcov pána Fica.

BBC píše, že účasť slovenských voličov bola nečakane vysoká, volili dokonca aj v lyžiarskom stredisku vo Vysokých Tatrách.

Fico je v úrade premiéra od roku 2012, keď si jeho Smer zabezpečil vo voľbách väčšinu v parlamente, čo sa podarilo nejakej strane prvýkrát od získania nezávislosti Slovenska, vyzdvihla BBC.

Súčasné voľby boli vnímané ako referendum o pôsobení premiéra Fica vo funkcii, napísal v Prahe spravodajca BBC Rob Cameron.

Kiska, ktorý nemá komunistickú minulosť, je vnímaný ako skúsený podnikateľ. Tvrdí, že chce bojovať proti korupcii. Ťaží zo svojej povesti nováčika, ktorý nie je obvinený zo žiadnych korupčných škandálov, aké zmietali slovenskou pravicovou politickou scénou, uviedla BBC.