Sledujte naživo.
Autor TASR TV/OTS
Spôsob, akým vyrábame, distribuujeme a konzumujeme potraviny tvorí významnú časť našej ekologickej stopy a potraviny sa stávajú najväčším zdrojom emisií skleníkových plynov. 40 % všetkých vyrobených potravín končí ako odpad.
Potraviny, ktoré sa nikdy neskonzumujú sú zodpovedné za 10 % celosvetových emisií skleníkových plynov a produkcia potravín je jedným z najvýraznejších faktorov, ktoré prispievajú k strate biodiverzity. Odhaduje sa, že 61,5 % prirodzených biotopov v strednej a východnej Európe je ovplyvnených poľnohospodárskou výrobou.
Potravinové systémy zároveň predstavujú najväčšiu príležitosť. Zmena spôsobu výroby, spracovania a spotreby môže priniesť obrovské výhody a stať sa kľúčovou súčasťou riešení pre klímu aj prírodu. Pre skutočnú transformáciu potravinového systému je však nevyhnutná spolupráca v rámci celého sektora.
Cieľom konferencie organizovanej Tescom pod záštitou Ministerstva pôdohospodárstva je spojiť relevantných odborníkov a zástupcov biznisu a diskutovať o budúcnosti potravinárskeho sektora z pohľadu legislatívneho rámca udržateľných potravinových systémov, o príležitostiach a prekážkach z podnikateľskej perspektívy a v neposlednom rade hovoriť o tom, ako inšpirovať zákazníkov na prechod k udržateľnejším stravovacím návykom.
Potraviny, ktoré sa nikdy neskonzumujú sú zodpovedné za 10 % celosvetových emisií skleníkových plynov a produkcia potravín je jedným z najvýraznejších faktorov, ktoré prispievajú k strate biodiverzity. Odhaduje sa, že 61,5 % prirodzených biotopov v strednej a východnej Európe je ovplyvnených poľnohospodárskou výrobou.
Potravinové systémy zároveň predstavujú najväčšiu príležitosť. Zmena spôsobu výroby, spracovania a spotreby môže priniesť obrovské výhody a stať sa kľúčovou súčasťou riešení pre klímu aj prírodu. Pre skutočnú transformáciu potravinového systému je však nevyhnutná spolupráca v rámci celého sektora.
Cieľom konferencie organizovanej Tescom pod záštitou Ministerstva pôdohospodárstva je spojiť relevantných odborníkov a zástupcov biznisu a diskutovať o budúcnosti potravinárskeho sektora z pohľadu legislatívneho rámca udržateľných potravinových systémov, o príležitostiach a prekážkach z podnikateľskej perspektívy a v neposlednom rade hovoriť o tom, ako inšpirovať zákazníkov na prechod k udržateľnejším stravovacím návykom.