Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Publicistika

DANKO: Hanbil som sa za to, čo sa dialo v Národnej rade SR

Na snímke predseda NR SR Andrej Danko. Foto: Tablet.TV

Opozícia na Slovensku neexistuje. Nie sú to klasické politické strany, ale uzavreté spoločenstvá ľudí, ktoré kontroluje predseda, povedal v TABLET.TV predseda SNS a NRSR Andrej Danko.

Bratislava 5. septembra (Teraz.sk) – Rozhodnutie pristúpiť k príprave novely zákona o rokovacom poriadku Národnej rady SR prijal predseda parlamentu a SNS Andrej Danko v čase nástupu slovenského predsedníctva v Rade Európskej únie. „Bolo tu nespočetné množstvo zahraničných novinárov, ja som sa hanbil za to, čo sa dialo v NR SR. Nemohol som dovoliť, aby sa to zvrhlo do bitky, ktorá tu reálne hrozila a snažím sa urobiť legislatívne opatrenia,“ povedal Danko pre TABLET.TV.

Opozičné subjekty na Slovensku podľa neho nie sú klasické politické strany postavené na členstve a orgánoch, ale často skôr pripomínajú „len marketingové produkty, ktoré komunikujú nálady a pracujú s emóciami“.

„Problémom týchto zoskupení alebo strán je, že sa nezamerajú na to praktické, na to odborné, ale hrajú vo vzťahu k verejnosti emocionálne. Tak ako to robia na demonštráciách, snažia sa ulicu doniesť do Národnej rady,“ vyhlásil Danko. „Ale zodpovedný politik nemôže vnášať chaos do Národnej rady a riadenia štátu. Keď chce Igor Matovič nosiť tričká a bannery, nech štrajkuje na ulici. Dnes nie je čas revolúcie. Skončili voľby, SaS, OĽaNO, každý môže priniesť do parlamentu svoje legislatívne návrhy,“ dodal.



„Oni si z toho spravili mediálne „teátro“, kde v rámci toho, že sú si vedomí svojej imunity, urážajú každého naľavo – napravo. Na to v Národnej rade nie je priestor. To nemá byť Hyde Park, kde budú poslanci kohokoľvek verejne urážať, vystavovať fotky, ponižovať. Už sa to tak zvrhávalo, že s tým bolo treba niečo robiť,“ povedal Danko.

Tvrdí, že novela nejde proti demokracii, ale naopak, snaží sa do nášho rokovacieho poriadku implementovať mechanizmy, ktoré sú vo vyspelých demokratických štátoch bežné. „Sme mladá parlamentná demokracia a náš rokovací poriadok nepozná ustanovenia, ktoré poznajú vyspelé rokovacie poriadky. Napríklad opozícia kritizuje minutáže, ale každý európsky poriadok, možno okrem troch, hovorí o limitoch,“ konštatuje predseda NR SR.

Niektoré opatrenia, napríklad zriedenie parlamentnej stráže, sa rozhodol do novely napokon nezaradiť, iné nebudú súčasťou novely, ale bude ich riešiť etický kódex poslancov. „Sú ustanovenia, ktoré sú v etických kódexoch. Ja som pôvodne nepredpokladal, že by poslanci nevenovali pozornosť svojmu oblečeniu, dovolili si jesť v sále, nosili tam rôzne pútače neprimeraných veľkostí alebo kopírované bankovky v rozpore so zákonom,“ povedal Danko.

Rovnako obrazovo-zvukové záznamy z rokovacej sály parlamentu sa budú smieť robiť len z balkóna, na ktorom majú kamery aj novinári. Reaguje tým na iniciatívy niektorých poslancov OĽaNO, ktorí vysielali zo svojich telefónov prenosy na sociálne siete priamo spomedzi poslaneckých lavíc. „Niektoré veci budú presnejšie vyšpecifikované. Napríklad telefón sa často používal na šírenie online signálu na sociálne siete. A často sa poslanec z týchto nesystémových strán viac zaoberal kamerovaním a novinárskou prácou, než prácou poslanca,“ povedal.

Aktuálnu novelu považuje Danko za ad hoc reakciu na dianie v parlamente. „Dobre viem, že ani najlepší rokovací poriadok žiadnemu bláznovi ústa nezapchá, pokojne sa situácia môže opakovať, ale už máme aspoň rámec možností operatívnejšieho vykázania, prerušenia, finančnej sankcie. Národná rada pritom nejde do režimu, že by tu mala byť stráž, ktorá môže „zlého“ poslanca vyniesť,“ povedal. Dodal, že novela rokovacieho poriadku počíta napríklad aj s možnosťou europoslancov vystúpiť na mimoriadnej schôdzi slovenského parlamentu, čo by mohla oceniť aj opozícia, keďže napríklad líder SaS pôsobí práve v Európskom parlamente.

Novela podľa neho vychádza z komparácie rokovacím poriadkov vyspelých demokratických štátov, ktorú realizovali právnici Národnej rady SR a zapracovali do nej aj niektoré pripomienky opozície, hoci ani jednu nedostal v paragrafovom znení. „Som človek z praxe. Prídete sem, máte niečo riadiť a za niečo zodpovedať. Máte tomu predsedať a vidíte ten chaos, tak sa do toho snažíte vniesť poriadok. Snažil som sa do toho procesu začleniť aj opozíciu. Niektoré veci, ktoré doniesli ako pripomienky, sme zakomponovali. Stále hovoria o nejakých komisiách, ale ja som dal možnosť debatovať o tejto problematike na najvyššej možnej inštitúcii, poslaneckom grémiu. A stále sú to len pocitové reakcie, nedostal som od opozície jeden odborný argument, jedno stanovisko v paragrafovom znení s citáciami,“ tvrdí Danko. Zároveň dodáva, že ak táto novela rokovacieho poriadku nezaberie a poslanci ju nebudú rešpektovať, nevylučuje prácu na úplne novej a striktnejšej norme.

Opozícia neexistuje


V rozhovore kritizoval opozičné strany, ktoré podľa neho nie sú schopné reprezentovať alternatívu k vládnej trojke. „Dnes okrem troch vládnych strán nikto nie je schopný zostaviť alternatívu a vládnuť. A s kým by chcel Sulík alebo Matovič vládnuť, keď každý deň pľujú do tváre svojim potenciálnym politickým partnerom? Ako chcú ísť ďalej, revolúciou?,“ opýtal sa. „Opozícia na Slovensku dnes neexistuje. Toto nie sú politické strany. Sú to sekty pár ľudí. Síce hája určitý názor verejnosti, ale z hľadiska štruktúry a fungovania sú to uzavreté spoločenstvá ľudí, ktoré kontroluje predseda. Rozhoduje takmer o všetkom, ak nie o všetkom. Sú to spoločenstvá, ktoré nedovolia k sebe vstúpiť iným ľuďom, ktorí chcú šíriť také isté politické názory, lebo sa ich lídri a predsedovia boja, že budú vymenení,“ vyhlásil.

Napríklad OĽaNO má oficiálne len štyroch členov, na základe výsledkov volieb však čerpá od štátu prostriedky rovnako, ako strany s tisíckami členov. Podľa Danka to zakladá nerovnosť. „Ja prijímam členov, pretože si myslím, že ich politická strana má prijímať. Tým pádom sa im zodpovedám. Uznajte, že je iné zodpovedať sa a nesklamať šesťtisíc ľudí, ako nesklamať svojho bratranca a dvoch ďalších členov strany. Ja na kandidátnej listine žiadnych rodinných príslušníkov nemám. Finančné zdroje v SNS idú na prevádzku strany, nie do blízkych novín alebo blízkych marketingových agentúr,“ vyhlásil Danko, ktorý preto do budúcnosti uvažuje aj o zmenách v zákone o politických stranách.

Okrem otázok členstva a orgánov strán by chcel riešiť aj ďalšie, napríklad zakázať predaj registrovaných strán. „Zoberte si, že u nás niekto zaregistruje politickú stranu, zozbiera desaťtisíc podpisov napríklad na liberálne hodnoty, potom tú stranu niekto kúpi a zmení ju na socialistickú alebo nejakú inú... Kde je potom vôľa tých ľudí, ktorí sa podpisovali?,“ pýta sa.

Zmena koalície


Na margo zmeny štvorkoalície na trojkoalíciu povedal, že prechod piatich poslancov z poslaneckého klubu #Siete do klubu Mosta – Híd považuje za vnútornú záležitosť klubu Bélu Bugára. Pre koalíciu je podľa neho podstatné to, že je schopná garantovať väčšinu v parlamente. „Dnes sme tu tri politické strany, ktoré majú stabilné poslanecké kluby a poslancov, ktorí vedia jasne deklarovať podporu. Posilnením poslaneckého klubu Hídu vznikla stabilita tejto vlády na ďalšie obdobie,“ povedal.

Problém nevidí ani v tom, že dvaja podpredsedovia parlamentu budú z poslaneckého klubu Mosta – Híd. „Aj keď sa to navonok tak javí, nemôžeme to definovať tak, že Híd má dvoch podpredsedov parlamentu. Pán Hrnčiar bol do NR SR zvolený za #Sieť, vnímam ho ako poslanca, ktorý deklaroval podporu vládnej koalícii, je členom poslaneckého klubu Híd, ale nie členom tejto politickej strany,“ povedal.

Nicholsonová v rozpise


Na otázku, ako bude spolupracovať s podpredsedníčkou parlamentu za SaS Luciou Ďuriš Nicholsonovou, ktorú kritizoval za podľa neho neoprávnené otvorenie mimoriadnej schôdze a po poslednom grémiu sa dostali do sporu aj ohľadom jej práce po očakávanom pôrode odpovedal: „Ako to bude s pani Nicholsonovou, to by som chcel aj ja vedieť“.

Dodal, že si od nej vyžiadal písomné stanovisko k jej postupu na mimoriadnej schôdzi a podľa jeho obsahu sa ukáže, či sa začne disciplinárne konanie. Keďže deklarovala, že bude v septembri normálne pokračovať v práci, zaradil ju do rozpisu vedenia schôdze. „Rozhodnutie pani Nicholsonovej bolo, že bude chodiť po pôrode do práce. A že si svoje súkromie nastaví tak, že sa to nedotkne jej výkonu. Keďže na tom trvala, je v rozpisoch služby a musím sa baviť kolegami o tom, aby to bolo reálne,“ poznamenal s tým, že ide o podpredsednícky post opozície a nebol by rád, ak by mu neskôr práve opozícia vyčítala nedostatočné zastúpenie pri vedení schôdze.