Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Publicistika

A.DANKO: Na výmenu vlády sú volebné systémy, nie rebeli na barikádach

Foto: Tablet.TV

Hoci opozícia kritizovala novelu rokovacieho poriadku, v praxi funguje dobre. Nasledovať bude Etický kódex a nové pravidlá pre politické strany, povedal v TABLET.TV predseda NR SR A.Danko (SNS).

Bratislava 17. mája (Teraz.sk) – Umelé vyvolávanie sporov a emócií s cieľom dosiahnuť predčasnú výmenu vlády revolučným spôsobom nie je nič špecificky slovenského, ale v demokratickom štáte neprináša pozitívne výsledky. „Nie sme jediný štát, kde sa toto deje. V každom sú rebelské skupiny, ktoré by radi revolúciou zvrhli vládu. Treba ľuďom vysvetľovať, že na výmenu vlády sú volebné systémy,“ povedal v diskusii pre TABLET.TV predseda Národnej rady (NR) SR a Slovenskej národnej strany (SNS) Andrej Danko.

V súčasnosti podľa neho prebieha kríza politických strán, kedy staré subjekty často stratili kontakt s ľuďmi a na ich miesto sa tlačia noví politickí lídri, ktorí však namiesto fungujúcich strán ponúkajú voličom marketingové produkty a reklamu na sociálnych sieťach. „Sú to strany s uzavretými členstvami, kde sa lídri zablokujú, vyvolávajú v ľuďoch emócie a revolúciou chcú riešiť zmenu vlády. Vo vyvinutých parlamentných demokraciách si každá politická strana uvedomí, že cieľom sú parlamentné voľby,“ povedal Danko.

Preto sú pre neho politickou prioritou nie len rezorty, za ktoré má SNS zodpovednosť, ale aj zmeny týkajúce sa práce samotných politikov, teda rokovací poriadok Národnej rady či zákon o politických stranách. „Som právnik, mám rád systémové opatrenia a mám rád pravidlá. Bral som rokovací poriadok ako jeden z prvých pilierov fungovania Národnej rady a štátu, ktorý bolo treba zmeniť. A som si istý, že sa to podarilo,“ povedal s tým, že v na septembrové rokovanie parlamentu by chceli predložiť zmeny v zákone o politických stranách.

Aktuálne o nich komunikujú s ministerstvom vnútra, ale pripravujú aj komparácie so zahraničnými právnymi úpravami. „Ak chceme do budúcna, aby tu fungovala súťaž politických strán, aby sme tu nemali 170 politických strán, aby strany nevznikali na objednávku jedného človeka, ktorý potom stranu zablokuje a peniaze od štátu používa nie na politickú činnosť, ale na reklamu do blízkych novín, musia prísť nové pravidlá pre fungovanie politických strán,“ povedal Danko.



Nesúhlasí s tým, aby mali strany uzavreté členstvo, ako napríklad OĽaNO, ktoré má iba štyroch členov. „Nech sa všetci tí komentátori zamyslia, či by ich politická strana SaS alebo OĽaNO k sebe pustila, ja hovorím, že nie,“ povedal predseda SNS.

„Ľudia majú právo sa združovať, nemôžu im hovoriť, že budú „priatelia strany“. Môže to byť nejaké medziobdobie. Ale keď už niekto chce byť členom strany, na to dostáva strana od štátu peniaze, aby mu to bolo umožnené,“ tvrdí. „Nehovorím, že nemôžu odmietnuť individuálny prípad. Ale keď odmietnu niekoho prijať, má to byť zargumentované a má mať možnosť sa odvolať. Každá strana má mať funkčné mechanizmy, revízne, kontrolné komisie,“ dodáva Danko.

„Tento zákon nie je proti niekomu, ale za systém. Keď nebudú pravidlá, nebude fungovať štát. Líder opozičnej strany, ktorý sa na sneme svojej strany nedokáže pozrieť do očí väčšiemu počtu ľudí, ako by vedel riadiť štát?,“ pýta sa.

Rokovací poriadok


Za systémové opatrenie považuje predseda NR SR aj novelu rokovacieho poriadku, ktorú presadil na konci minulého roka. „Napriek tomu, že myšlienku rokovacieho poriadku niektorí ľudia degradovali, dnes koalícia aj opozícia uznáva, že priebeh rokovania z hľadiska techniky jednoducho „odsýpa“. Druhou mojou ambíciou bolo zaviesť inštitúty, ktoré dnes Európska únia pozná, napríklad obmedzenie času vystúpenia,“ tvrdí. Dodáva, že napríklad europoslanci ocenili možnosť raz do roka vystúpiť v pléne NR SR a pozitívne reakcie zaznamenal aj od kolegov z iných európskych parlamentov na aprílovom summite v Bratislave.

„Bol najvyšší čas urobiť NR SR poriadky z hľadiska procesu. Napríklad, poslanec mohol navrhnúť procedurálny návrh, sám ani presne nevedel, o čom chce hlasovať. Dnes to musí dať v písomnej podobe. Nebolo jasné ustanovenie, týkajúce sa dochádzok,“ tvrdí predseda parlamentu.

„Musím povedať, že emócie v sále sa zmiernili. Dnes každý vie, že nemôže nosiť do sály injekčné striekačky. Nemôže nosiť nič iné, okrem vecí, ktoré potrebuje k rokovaniu. Nehovoriac už o tom, že niektorí ľudia si pomýlili rokovanie parlamentu s billboardovými kampaňami,“ tvrdí.

„Dnes má „rokovačka“ striktné a jasné pravidlá. Poslanec sa musí zamerať na odbornú diskusiu a používanie slova. Nemá to byť „teátro“ o tom, kto vie urobiť lepší billboard alebo sa dokáže lepšie obliecť,“ dodáva Danko.

Čo sa týka disciplíny v sále, novela podľa Danka priniesla kompromisné riešenie. „Nám sa osvedčil inštitút nevyvádzania zo sály, sme jeden z mála parlamentov, ktorý nepozná možnosť, že necháte poslanca z NR SR vyviesť parlamentnou strážou. Na tieto mechanizmy sme ani nechceli nabehnúť,“ povedal.

„Máme možnosť upozornenia poslanca, druhé upozornenie, možnosť vykázania zo sály a pre neho absencia,“ povedal s tým, že ak poslanec neuposlúchne, predsedajúci má možnosť schôdzu prerušiť. „Tie mechanizmy sa nastavili rovnako pre koaličných aj opozičných poslancov,“ dodal.

Danko tvrdí, že cieľom novely bolo lepšie nastaviť systém rokovania v NRSR a kritika opozície, podľa ktorej ide o „náhubkový“ alebo „horalkový“ zákon je účelová. „Ak niekto hovorí, že opozícia má zavreté ústa, nech si všimne posledné, tri a pol hodinové vystúpenie poslankyne Blahovej pre odvolávaní ministra Richtera,“ povedal.

„V rokovacej sále bolo v minulosti normálne, že ste si do rokovacej sály priniesli hamburger. Poslankyňa v prvej rade to robila, nehovorím o tom, ako „zacápala“ okolie. Neviem si predstaviť, na ktorom pracovisku je pod kamerami možné chrúmať jedlo. Ak dnes Sulík povie, že ide o „horalkový“ zákon, tak to bolo preto, že niektorí jeho ľudia sa nevedeli správať,“ povedal Danko. „A nech sa nikto na mňa nehnevá, ak niekto nerozumie tomu, že nie je normálne v rokovacej sále NR SR jesť, s tým človekom sa ťažko vedie ďalej diskusia,“ dodal.

Rovnako považuje za prirodzené, že do parlamentu chodia poslanci primerane oblečení a nie napríklad v rifliach, ako to pravidelne robí jeden z nich. Tieto otázky bude podľa Danka riešiť Etický kódex, ktorý aktuálne pripravujú.

Poslanecká pošta


V relácii Danko reagoval aj na problém s otváraním poslaneckej pošty. Podľa neho je v parlamente dlhoročným štandardom, že podateľňa zásielky spracováva a tie, ktoré by mohli byť bezpečnostným rizikom, otvára. „A pri doručovaní sa predmetnej osobe oznámilo, že zásielka sa musela spracovať týmto režimom. Rovnako sa postupovalo voči koalícii aj opozícii,“ povedal.

„Viete dobre, že primátorovi vo Viedni listová bomba odtrhla prsty. Minulý týždeň vybuchla listová bomba v Taliansku,“ pripomenul Danko s tým, že Národná rada funguje v špeciálnom režime.

Na postup podateľne sa podľa neho nikto nikdy nesťažoval. „Ak niekto posudzuje bezpečnostné riziko nad rámec, poslanec má možnosť reagovať sťažnosťou. Ani jeden z poslancov sa neobrátil na kancelára so sťažnosťou, že mu vadí takýto spôsob spracovania zásielky,“ povedal.

„V apríli bol v NR SR najvyšší stupeň bezpečnosti, bolo tu 47 delegácií. Asi si viete predstaviť pripomienky bezpečnostných zložiek. Asi by si nikto neželal, aby prišla zamorená zásielka,“ zdôraznil predseda NR SR.

Tieto kontroly však podľa neho neznamenali, že podateľňa čítala listy určené poslancom. „Nikto nikomu nekázal čítať, svojvoľne otvárať listové zásielky a nikto ich tu nikdy nečítal,“ tvrdí. „Ak sa číta oslovenie na obálke alebo korešpondenčný lístok, kde je zrejmé, že na oslovení je vulgarizmus, je predpoklad, že táto zásielka môže predstavovať bezpečnostné riziko a treba ju spracovať osobitným režimom. Otvoriť a pozrieť, či tam nie je nejaká nebezpečná látka. To nie je čítanie listov,“ povedal.

Na poznámku, že prípis kancelára Daniela Guspana bol formulovaný tak, že mohol vyvolať dojem, že listy sa v podateľni čítali, Danko reagoval, že formulácia nevznikla s úmyslom porušiť listové tajomstvo. Už v minulosti na tlačovej konferencii uviedol, že Guspan nie je človek, ktorého by si do parlamentu priniesol on, pracoval tam už za predchádzajúcich predsedov parlamentu. „Pracuje tu 400 ľudí, ja som sem prišiel s jednou asistentkou a jedným poradcom a tak aj odídem. Nie som naučený ľudí popravovať na základe tlačových besied jednotlivcov,“ reagoval v TABLET.TV na otázku, prečo nevyvodil voči kancelárovi zodpovednosť. „Nebol preukázaný úmysel alebo porušenie listového tajomstva. Ak sa v trestnom konaní preukáže pochybenie kohokoľvek, nikto neostane na svojom mieste,“ povedal.

Dodal, že s opozičnými poslancami sa na poslaneckom grémiu dohodli na nových pravidlách spracovávania pošty, aj s tými sú určité problémy. „Máme tu dole už dva týždne niekoľko zásielok, ktoré ženy odmietajú spracovať. Sú to ženy, čo tu robili aj za predchádzajúcich predsedov, niektoré sú tu dvadsať rokov. Boja sa rozhodnutia spracovať tú listovú zásielku,“ uviedol. „Umelo, plytko a s cieľom odvrátiť pozornosť od iných otázok, sa z kontextu vtrhla vec. Médiá mali znova dva týždne sústo. Znova bola vyvolaná senzácia, akoby tých 400 ľudí v Národnej rade nemalo profesionalitu a odbornosť,“ uzavrel.

Stranícke ciele


Na margo straníckych cieľov povedal, že Slovenská národná strana musí riešiť aktuálne otázky, ale pripravovať sa aj na budúcnosť, keďže o niekoľko rokov môže byť na Slovensku iná štruktúra politických strán a lídrov. „Chcem, aby SNS bola aj vtedy relevantným hráčom,“ povedal.

„Viete, že som získal stranu s tri a pol percentami, obrovskými dlhmi. Síce najstaršiu politickú stranu na Slovensku, ale vo veľkých problémoch a korupčných kauzách. SNS bola označená ako nacionalistická, neperspektívna. Dnes je v koalícii. Ja to všetko beriem s pokorou a som vďačný za podporu, akú strana dnes má,“ tvrdí Danko.

„Som rád, že dnes ľudia vnímajú politiku SNS, že sme štandardnou politickou stranou. Uvedomujem si, že na niektoré veci som veľmi mladý. Mám 43 rokov a zo dňa na deň sa to podarilo, som v parlamente, v koalícii a stal som sa predsedom parlamentu. Môj sen bolo SNS do parlamentu dostať. Ale beriem to ako životnú výzvu,“ povedal. „Mal som ťažké zdravotné obdobie, prekonal som to, učím sa nevšímať si šialencov, ísť za svojimi cieľmi. Nechcem byť vťahovaný do žabomyších sporov. Chcem hovoriť o reformných a systémových veciach, v oblastiach, za ktoré je SNS zodpovedná. Máme tu ochranu pôdy, včera sme mali s ministrom školstva rokovanie o systémových podporách v športe, to sú veci, ktoré ma bavia. Verím, že príde obdobie, keď budú do politiky chodiť ľudia z praxe a nenechajú tam pôsobiť len marketingových mágov,“ uzavrel Danko.