Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Publicistika

Desať zásad ako správne kúriť. Poznáte ich?

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Láska ide cez žalúdok a vykurovanie zasa cez centrálny zdroj tepla a najmä peňaženku. Podľa prieskumu štvrtina domácností u nás, ktoré platia za teplo zálohovo, končí pri vyúčtovaní nedoplatkom.

Bratislava 25.marca (Teraz.sk) - Investícia do vykurovania v rodinnom dome alebo bytovom dome patrí k tým najdôležitejším a finančne náročným výdavkom pre rodinu, pre single žijúceho muža alebo ženu, nehovoriac o senioroch s nízkymi dôchodkami Slovensku. Preto by sme si mali dobre zvážiť ako a čím budeme kúriť a čo nás to bude stáť z výplaty.

Svetové ceny a priemerne tretinové platy
"Hlavný dôvod je, že máme svetové ceny energie, aplikujeme svetovú techniku za svetové ceny a máme len tie tretinové platy v priemere v porovnaní s vyspelou západnou Európou. Čítal som štatistiky, že výdavky v rodinnom rozpočte, a to náklady na prevádzku, nielen na vykurovanie, teplú voda prípadne klimatizáciu sa dostávajú na úroveň 20 percent," konštatoval profesor Dušan Petráš, vedúci katedry technických zariadení budov Stavebnej fakulty Slovenskej technickej univerzity v Bratislave. Profesor Petráš odporúča verejnosti so záujmom o vykurovanie radiť sa s odborníkmi.

Zásady správneho vykurovania

1. Správajte sa ako múdry spotrebiteľ. Už naši predkovia vedeli: Kto šetrí, má za tri.

2. Zateplite si rodinný dom, zateplite si bytový dom. Napríklad štát ponúka možnosti ako finančne podporuje zateplenie rodinného domu: o zvýšení príspevku zo 6500 eur na 8500 eur aktuálne rokuje parlament. Obnovu bytového domu podporuje cez Štátny fond rozvoja bývania. Samozrejme, je možný aj úver od banky.

3. Informujte sa o stavbe energeticky nenáročných rodinných domov, pasívnych domov či drevodomov. Postavil ho niekto vo vašom regióne, aké má s jeho užívaním praktické skúsenosti?

4. Vymeňte zastarané okná za moderné, ktoré dobre priliehajú, dobre sa zatvárajú, majú mikrovetranie.

5. Skontrolujte zárubne dverí a či dvere dobre priliehajú.

6. Keď nepoužívate počítač, vypnite ho, keď krátkodobo odídete aspoň ho uspite. Počítače rovnako ako televízor
vyžarujú do okolia energiu.

7. Vykurujte miestnosti efektívne, to znamená, že nevyhrievajte zbytočne nábytok ani WC. To platí najmä pre tzv.
hosťovské izby, ktorá sa často nepoužívajú.

8. Prekontrolujte účinnosť a technický stav vykurovania, radiátorov, vykurovacích telies, rozvodov, kotla,
termostatov, nastavenie kúrenia fyzickým alebo moderným elektronickým spôsobom.

9. Po čom chodia vaše nohy v byte alebo dome? Máte dlažbu, koberec, plávajúcu podlahu? Každý z týchto materiálov inak prijíma a udržiava teplo a ochladzuje sa.

10. Zvážte ako budete vykurovať jednotlivé miestnosti, ktoré majú rôzny účel ako sú kuchyňa, kúpeľňa, spálňa, obývacia izba a ďalšie.

.
Ilustračná snímka.
Foto: TASR - Martin Pavelek


Teplota v spálni by mala byť okolo 18 stupňov a v kúpeľni 24 stupňov Celzia

Dodávku tepla by sme mali prispôsobiť účelu, na ktorý miestnosť používame, a mala by garantovať tepelnú pohodu, odporúča profesor Petráš s tým, že pod tepelnou pohodou si môžeme zjednodušene predstaviť teplotu vzduchu v priestore, hoci v skutočnosti je to termín zložitý. Napríklad pri stavbe rodinného domu sa v požiadavkách pre projektantov a následne v hygienických predpisoch sa dá nájsť akú má mať teplotu kuchyňa, spálňa, pracovňa, detská izba a tieto hodnoty treba rešpektovať ."To musí splniť projektant, keď navrhuje systém vykurovania. Mala by ich odrážať aj regulácia dodaného tepla," konštatoval a zdôraznil, že efektívna regulácia sa začína centrálnou na zdroji tepla a končí sa individuálnou reguláciou na vykurovacích telesách.

Ilustračná snímka
Foto: TASR/Michal Svítok


K zaujímavým výsledkom na tému ako sa správajú Slováci pokiaľ ide o kúrenie, dospel prieskum z 13. do 20. decembra 2016 spoločnosti Honeywell, aj vzhľadom na masívnu obnovu bytového fondu u nás, zatepľovanie, výmenu radiátorov a ventilov, inštalovanie termostatov. Vyplynulo z neho, že takmer polovica, presne 45 percent obyvateľov nepoužíva na reguláciu teploty termostat, pričom okrem vetrania je termostat základným prvkom regulácie. Menej ako polovica Slovákov nemôže regulovať teplotu v každej miestnosti. Vo finančnej oblasti boli výsledky ešte zaujímavejšie. Štvrtina domácností, ktoré platia za teplo zálohovo, končí pri vyúčtovaní nedoplatkom a takmer štvrtina ľudí nepodniká kroky, aby znížila náklady na vykurovanie. Slováci majú radi v zime teplúčko až tak, že 61 percent z nich uprednostňuje rodinný komfort pred nákladmi na vykurovanie.