Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Publicistika

DULEBA: Európska únia nie je ideálny projekt, ale lepší neexistuje

SVET Tu a teraz, ilustračné foto relácie Tablet.TV. Foto: Screenshot/Tablet.TV

Hosťom Pavla Demeša v relácii SVET Tu a teraz je Alexander Duleba, riaditeľ výskumného centra Slovenskej spoločnosti pre zahraničnú politiku (SFPA).

Bratislava 22. marca (TABLET.TV) – Ústrednou témou relácie je hodnotiaca konferencia európskej a zahraničnej politiky, ktorá je dnes jednou z najstarších na Slovensku. Motívom, prečo v roku 1998 vznikla idea organizovať konferenciu takéhoto formátu v podobe dialógu vládnych predstaviteľov s občianskou spoločnosťou, bola potreba udržateľnosti stability vonkajšej i vnútornej politiky.

V súvislosti so zmenou bezpečnostného prostredia, ako uviedol Duleba, je dôležité sledovať zahraničnú politiku, pretože tá determinuje aj vnútornú politiku našej krajiny. „My sami si musíme povedať, že naša bezpečnosť závisí od nás, sme vyspelá krajina, ktorá je bohatou krajinou so svojimi zdrojmi a prostriedky musíme investovať do bezpečnosti,“ uviedol.

Podľa Dulebu ako hlavného organizátora konferencie a analytika sa ostatná odborná diskusia niesla v duchu nedávnych významných zahranično-politických momentov. Prvým bolo naše predsedníctvo v Rade Európskej Únie, druhým dokument Bezpečnostná stratégia Slovenskej republiky. „Tento dokument bude mať dosah na legislatívu, na plánovanie, rozpočtovanie,“ opísal jeho prínos pre zahraničnú politiku Duleba.

„Naše členstvo v Európskej únii je priorita zahraničnej politiky. Toto je naše prirodzené prostredie, a tento fakt spochybňovať nebudeme,“ priklonil sa k názoru najvyšších predstaviteľov Slovenskej republiky a dodal, že síce Európska únia nie je ideálnym projektom, no lepší podľa jeho mienky neexistuje.

Pozrite si reláciu SVET Tu a teraz s moderátorom Pavlom Demešom.