Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Publicistika

A. Marcinčin: Akčné plány lákajú aj do najmenej rozvinutých okresov

Hosťom v relácii Ekonomika TU A TERAZ bol Anton Marcinčin. Foto: TASR

Záujem investorov o okresy v Banskobystrickom, Prešovskom a Košickom samosprávnom kraji rastie. Uviedol to splnomocnenec vlády pre podporu najmenej rozvinutých okresov Anton Marcinčin.

Bratislava 12. apríla (TABLET.TV) - Nezamestnanosť na Slovensku nepretržite klesá od roku 2016, keď vstúpil do platnosti zákon o podpore najmenej rozvinutých okresov. Priama súvislosť medzi poklesom ľudí bez práce a prijatými akčnými plánmi v okresoch s najväčšou nezamestnanosťou sa nedá úplne dokázať. No záujem investorov o okresy v Banskobystrickom, Prešovskom a Košickom samosprávnom kraji rastie. V diskusnej relácii na TABLET.TV to povedal splnomocnenec vlády pre podporu najmenej rozvinutých okresov Anton Marcinčin.

„Podpora týchto okresov pozitívne ovplyvnila rozhodovanie konkrétnych investorov. Napríklad v Kežmarku už môžeme hovoriť o viac ako tisícke nových vytvorených pracovných miest. Navštívilo ma mnoho investorov, ktorí predtým neuvažovali o týchto okresoch a zrazu zistili, že aj toto je pre nich možnosť,“ vysvetlil Marcinčin.

Z údajov Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny vyplýva, že na Slovensku je historicky najmenej evidovaných uchádzačov o prácu na úrovni 5,72 %. Žiadny okres ich už neeviduje viac ako 20 %. Pre Marcinčina je však dôležitejší údaj o miere zamestnanosti v krajine.



„V porovnaní s Rakúskom máme stále o 10 % nižšiu mieru zamestnanosti. Ak aj prichádzajú investori do najmenej rozvinutých okresov, tak majú problém nájsť vhodnú pracovnú silu. Mnoho ľudí je už roky bez práce. Nikto ich neeviduje a prichádzajú o zručnosti i pracovné návyky. S touto skupinou ľudí je potrebné pracovať,“ upozornil Marcinčin, pod ktorú v súčasnosti spadá šestnásť najmenej rozvinutých okresov - Kežmarok, Lučenec, Poltár, Revúca, Rimavská Sobota, Veľký Krtíš, Sabinov, Svidník, Vranov nad Topľou, Rožňava, Sobrance, Trebišov, Gelnica, Bardejov, Medzilaborce a Košice-okolie.

Miera evidovanej nezamestnanosti vypočítaná z celkového počtu uchádzačov o zamestnanie dosiahla vo februári 6,97 %. Pokles miery evidovanej nezamestnanosti zaznamenali vo všetkých krajoch, najvýraznejšie v Banskobystrickom a Žilinskom samosprávnom kraji. Na okresnej úrovni sa nezamestnanosť znížila v 75 okresoch, v štyroch okresoch bol zaznamenaný nárast.

Ku koncu februára tohto roka bolo na úradoch práce voľných 78.388 pracovných miest. Medzimesačne počet voľných miest vzrástol o 3425. Najviac pracovných miest bolo v Bratislavskom kraji, najmenej ich bolo v Banskobystrickom kraji.