Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Publicistika

FIGEĽ: Maroš Šefčovič má v EK dobré meno, jeho úloha však bude náročná

Slovenský eurokomisár Ján Figeľ. Foto: Tablet.tv

Hosťom Pavla Demeša v relácii SVET bol prvý slovenský eurokomisár Ján Figeľ.

Bratislava 13. septembra (TABLET.TV) - Meno podpredsedu Európskej komisie (EK) Maroša Šefčoviča je podľa Jána Figeľa v bruselských kruhoch dobre známe z minulosti. "Neurobil Slovensku zlé meno, skôr napomáhal procesom, ktoré boli veľmi potrebné jednak po rozšírení únie, v ťažkých rokoch hospodárskej krízy a rovnako pri procese prechodu k brexitu," myslí si J. Figeľ. M. Šefčovič bude zodpovedný za medziinštitucionálne vzťahy a strategický výhľad a jeho úloha bude podľa J. Figeľa náročná.

Nastupujúca Európska komisia zdedila zložitú situáciu a musí sa s tým vysporiadať, myslí si bývalý slovenský eurokomisár J. Figeľ a dodáva: "Prežívame neobvyklé časy, ľudia spomínajú brexit..., do toho vstupujú tweety (amerického prezidenta) Donalda Trumpa..., ako aj dravosť Číny, úloha Ruska a nedávna migračná kríza."

Samotný proces tvorby Európskej komisie je podľa J. Figeľa dosť zložitý. Kandidáti na post eurokomisárov musia "prejsť viacnásobným sitom, najprv ich nominujú vlády jednotlivých štátov, dezignovaný predseda si nominácie môže, ale aj nemusí osvojiť. Tretím stupňom je rozhodnutie Európskeho parlamentu a štvrtým je rozhodnutie Rady Európskej únie," vysvetľuje J. Figeľ.

Tím, ktorý zostavila zvolená predsedníčka Ursula von der Leyenová, je podľa J. Figeľa "kombináciou vyvažovania a novosti". Ako uviedol, ide o vyváženosť rodovú, keďže v novej komisii má byť 13 žien a 14 mužov, ale aj politickú vyváženosť z hľadiska štátov vo vnútri únie.

Pozrite si reláciu SVET s Pavlom Demešom.