Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Publicistika

FORRÓ: Kandidovať na post prezidenta ako Maďar nie je hendikep

Krisztián Forró v TASR TV Foto: TASR TV

Prezident by sa mal snažiť napätie prekonávať a nie ho vytvárať, povedal v TASR TV predseda Magyar Szövetség – Maďarskej aliancie Krisztián Forró (správa, PODCAST, VIDEO).

Bratislava 7. februára (Teraz.sk) – Kandidovať na post prezidenta Slovenskej republiky ako príslušník maďarskej národnosti nie je hendikep. V TASR TV to povedal predseda strany Magyar Szövetség – Maďarská aliancia Krisztián Forró.

Do volieb nastúpil podľa vlastných slov ako občiansky kandidát na základe petície s takmer 30 000 podpismi a na základe rozhodnutia orgánov Maďarskej Aliancie získal vo voľbách aj jej podporu. „Som jediný prezidentský kandidát tejto strany a jediný kandidát maďarskej národnosti,“ konštatuje Forró.



Dodáva, že sa neuzatvára ani pred prípadnou podporou iných politických subjektov. Zdôrazňuje, že Maďari na tomto území žijú spolu so Slovákmi, Rómami či Rusínmi už viac ako tisíc rokov, máme spoločnú históriu a mnoho spoločných kultúrnych tradícií. „Nie sme hendikepovaní tým, že sme Maďari a občania iných národností na Slovensku. Máme možnosť v prvom kole prezidentských volieb zdôrazňovať témy, ktoré sú pre nás dôležité,“ podčiarkol Forró.



Maďarská aliancia podľa neho dlhodobo presadzuje kultúrne a politické požiadavky menšín, ale aj podporu regionálneho rozvoja na území južného a východného Slovenska. „Regióny, kde žijú Maďari, sú zabudnutou časťou krajiny. Aj kanalizácie je na juhu a východe Slovenska menej, čo sa týka infraštruktúry, cestnej, železničnej, vidíme, že táto časť Slovenska je zaostalejšia, ako časti severné,“ upozornil Forró.

Dodal, že v prvom volebnom kole môže tieto požiadavky položiť na stôl v rámci predvolebných diskusií. V prípade, že menšinový kandidát nepostúpi do druhého volebného kola, môže podľa Forróa konfrontovať dvojicu úspešných kandidátov práve s týmito požiadavkami. „Ak sa nedostaneme do druhého kola, tak sa postavíme pred tých kandidátov, ktorí sa tam dostanú. A povieme, že je tu takáto komunita, dosiahla takéto výsledky a my chceme, aby sa na nás a na regióny, kde žijeme, myslelo,“ vyhlásil.

Na otázku, či by slovenský prezident mal v prvom rade tvoriť protiváhu k vláde a parlamentu, alebo by s týmito inštitúciami mal spolupracovať, Forró konštatoval, že prezident by sa mal snažiť napätie prekonávať a nie ho vytvárať. „Prezident by nemal vytvárať napätie, ale práve naopak, keď treba, tak spájať, integrovať, prekonávať rozdiely,“ tvrdí Forró. Rozdelená spoločnosť je podľa neho oslabená, čo sa dá ilustrovať aj na posledných desiatich rokoch politických sporov vo vnútri maďarskej komunity. „Rozdelili sme sa a to nám nepomohlo,“ vyhlásil.

Magyar Szövetség – Maďarská aliancia sa podľa neho už teraz pripravuje aj na voľby do Európskeho parlamentu, pred piatimi rokmi im podľa Forróa unikol europarlamentný mandát o necelých 400 hlasov. „Prezidentské voľby budú mať podľa mňa obrovský vplyv aj na voľby do Európskeho parlamentu. Naša kandidátna listina sa už pripravuje, 24. februára budeme mať zasadnutie Republikovej rady,“ povedal Forró.

Pripomenul, že v Európskom parlamente v minulosti zastupovalo záujmy menšinových komunít na Slovensku viacero poslancov maďarskej národnosti. „Mali sme svoj hlas a mohli sme otázky, ktoré sú pre nás dôležité, predniesť aj v Európskom parlamente,“ povedal.

Na otázku, ako hodnotí politiku maďarského premiéra Viktora Orbána, ktorý sa pravidelne dostáva do sporov s vedením Európskej únie, Forró odpovedal, že Orbán uprednostňuje záujmy občanov Maďarska. „Je to pochopiteľné, na to dostal mandát. Má čoraz viac fanúšikov aj tu na Slovensku, lebo vidia, že sa snaží spraviť dobre pre svoju krajinu,“ povedal. V tejto súvislosti predseda Maďarskej aliancie zdôraznil, že slovensko – maďarské vzťahy sú už roky veľmi dobré. „Mali by sme hľadať možnosti spolupráce s ostatnými krajinami, v prvom rade so susedmi. Ako Maďar na Slovensku poznám dve kultúry, slovenskú aj maďarskú a vidím, že, chvalabohu, spolupráca medzi Maďarskom a Slovenskom je čoraz lepšia,“ uzavrel Forró.