Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Publicistika

HRABKO komentuje vypovedanie Koaličnej zmluvy: Koniec stability

Komentár Juraja Hrabka Foto: Teraz.sk

Publicista Juraj Hrabko komentuje rozhodnutie predsedu SNS Andreja Danka vypovedať Koaličnú zmluvu.

Robertovi Ficovi vždy veľmi a zásadne záležalo na stabilite vlády. Bol to pre neho argument, ktorým dokázal odpinkať čokoľvek, vrátane podozrení z korupcie, aj kohokoľvek, či už mimovládnych politikov alebo médiá. Hoci nikto a nikdy nepochyboval o tom, že stabilita vlády je naozaj dôležitá vec. Tomuto argumentu a súvisiacim rečiam je však po vyjadrení predsedu koaličnej SNS A. Danka koniec. Inými slovami, A. Danko vypovedaním Koaličnej dohody zasadil R. Ficovi a jeho Smeru-SD veľmi ťažkú a zásadnú ranu, z ktorej sa už nespamätá.
Samozrejme, že aj napriek vypovedaniu Koaličnej dohody predsedom SNS nejde o koniec koalície. Sú to iba politické mimikry, navyše v nesúlade so znením Koaličnej dohody. Podľa nej totiž ju nejde vypovedať takým spôsobom, akým to predseda SNS a právnik A. Danko urobil. Teda aspoň pokiaľ si ctí zmluvy, právo a vlastný podpis. Zreteľne je v nej totiž napísané, že „všetky zmeny, doplnky, dodatky alebo prípadné zrušenie tejto dohody musia byť vyhotovené písomne a podpísané predsedami koaličných strán“.

Aj keď je to „iba“ technická záležitosť, vytŕča z nej neúcta a nedôvera k ešte stále – aspoň podľa dohody – jeho stávajúcim koaličným partnerom. Politicky sa nedá čítať inak, ako koniec stability tretej vlády R. Fica. Hoci sa s pravdepodobnosťou, hraničiacu s istotou nič podstatného v koalícii nezmení. Nanajvýš sa pohýbe sa zopár „škatúľ“. V opačnom prípade by totiž s oznámením A. Danka o vypovedaní Koaličnej dohody zároveň prišlo aj oznámenie o vzdaní sa funkcie predsedu parlamentu, odchode ministrov a ďalších úradníkov, ktorých má SNS vďaka Koaličnej dohode vo funkciách. Tak, ako to kedysi urobilo KDH, keď sa rozhodlo vypovedať Koaličnú dohodu.

Na takýto jasný, férový aj správny krok však A. Danko ani jeho SNS nemajú. Chcú funkcie, ale odmietajú zodpovednosť. Jednostranné vypovedanie dohody bez súvisiacich náležitostí znamená iba to, že A. Danko sa chce zbaviť doterajších zlyhaní a nekompetentnosti SNS resp. naložiť ich aj na Smer-SD a Most-Híd, hoci tie vlečú so sebou vlastné politické bremená.

Tak či onak, faktom zostáva, že A. Danko v koalícii nanovo rozdal politické karty a ešte sa iba uvidí, ako si s nimi jeho partneri poradia. Že ide o koniec stability a tým aj dôveryhodnosti vlády pod vedením R. Fica, je však už nielen očividné, ale aj na preukázateľné na papieri. Podpísaným jeho vlastným koaličným partnerom.

Ešte inak - to, čo sa nepodarilo mimovládnym stranám, sa podarilo A. Dankovi. Nevedno zatiaľ iba to, čím mu R. Fico tak veľmi ublížil. Ale to sa časom dozvieme, teraz je čas na pravý politický frmol. V koalícii, ale aj mimo nej.