Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Publicistika

HRABKO: Matovič s babičkou pochybil, ale veľký prehrešok to nebol

Juraj Hrabko v TABLET.TV Foto: TABLET.TV

Mimoriadna schôdza, pôvodne zvolaná opozíciou kvôli vyslovovaniu nedôvery premiérovi Robertovi Ficovi, bude zo strany koalície schôdzou o Igorovi Matovičovi, odhadol v Tablet.tv Juraj Hrabko.

Bratislava 16. februára (Teraz.sk) – Líder OĽaNO išiel do konfliktu s vedením parlamentu, kvôli ktorému bola v utorok 14. februára prerušená mimoriadna schôdza Národnej rady (NR) SR, zámerne, ale nie primárne s cieľom uzurpovať si pozornosť médií len pre seba. „Myslím si, že chcel poukázať na absurdnosť novely rokovacieho poriadku. Šou k tomu už patrí, Igora Matoviča neprerobíte,“ povedal v TABLET.TV dnes o 11,00 Juraj Hrabko.

Ak potom Matoviča kritizovali niektorí opoziční kolegovia, ktorí sa na základe jeho postupu už v utorok, na schôdzi venovanej odvolávaniu premiéra Roberta Fica, nedostali k slovu, bolo to podľa Hrabka nepochopením toho, že Matovič v tejto veci obhajoval práva celej opozície.

Novelizovaný rokovací poriadok totiž poslancom zakazuje vnášať do rokovacej sály plagáty, fotografie, či iné vizuály. Matovič však fotografie priložil priamo do parlamentnej tlače, ktorú zákon špeciálne v tejto súvislosti nespomína.



Hrabko blížiaci sa konflikt medzi lídrom OĽaNO a vedením parlamentu predpovedal vo svojom komentári už v utorok pred začiatkom schôdze, na základe neobvyklej formy podania.

„Bolo to naozaj prvý krát, viac ako dvadsať príloh pri vyslovení nedôvery premiérovi si naozaj nepamätám. Bola schválená novela rokovacieho poriadku, myslím si, že je v rozpore s ústavou aj medzinárodnými normami. Igor Matovič v nej našiel dieru. Napísal som, že pravdepodobne príde k stretu a ukáže sa, či rokovací poriadok na toto myslel alebo nie,“ poznamenal Hrabko dodal s tým, že definitívne bude môcť na tieto otázky odpovedať Ústavný súd SR, na ktorý sa už opozícia obrátila.

Podľa jeho osobného názoru ani novelizovaný rokovací poriadok nezakazuje vložiť fotografie do prílohy parlamentnej tlače. Matovič však zrejme rokovací poriadok porušil, keď fotografie z prílohy prekopíroval do samostatných plagátov a tie ukazoval v sále. „To už je vizuál urobený z prílohy. Tu urobil Igor Matovič v úvodzovkách chybu,“ poznamenal Hrabko, podľa ktorého aj tento problém poukázal na nedostatky novely rokovacieho poriadku.„Keď koalícia novelu rokovacieho poriadku schvaľovala, nepočítala s touto situáciou, lebo sa ešte nikdy nestala,“ povedal Hrabko.

Líder OĽaNO viac ako mesiac ilustruje svoje názory na fotografii chudobnej slovenskej vdovy, ktorá reálne neexistuje, bez toho, že by verejnosť upozornil, že používa ilustračnú snímku. Podľa Hrabka je to chyba, ale nie veľká. „Médium musí uverejňovať, že ide o ilustračné foto. Ale toto je politická záležitosť, možno sa Igor Matovič poučí. Ale nepokladám to za nejaký veľký prehrešok,“ povedal.

Za veľký problém nepovažuje ani to, že sa podpredseda parlamentu Martin Glváč (Smer-SD) omylom prezentoval kartou Andreja Danka (SNS). „Teraz sa to musí riešiť na mandátovom a imunitnom výbore. Ale je na hlasovaní výboru, k čomu dospeje. Ja v tom vidím lajdáckosť podpredsedu parlamentu, ale úmysel za tým osobne nevidím. Výbor môže dospieť napríklad aj k tomu, že ho potrestá nejakým pokarhaním,“ poznamenal Hrabko.

Ostatné opozičné strany, ktoré nemohli svoje výhrady k energetickej politike vlády prezentovať v utorok, podľa Hrabka dostanú šancu dnes. „Oni sa dostanú k slovu. Čo chceli prezentovať, že boli neúmerne vysoké ceny energií a spochybnená nezávislosť ÚRSO, k tomu sa dostanú,“ poznamenal Hrabko.

Iný prístup k schôdzi očakáva od koaličných politikov. „Vládna koalícia bude asi chcieť viesť debatu o tom, že Matovič je podvodník, darebák, že sa nehanbí zneužívať cudzie fotografie. Asi to bude viac o tomto, ako o tom, že nezávislý úrad stratil svoju nezávislosť,“ odhadol.

Klub OĽaNO a kauza ĽS-NS


Poslanci Viera Dubačová a Oto Žarnay odchádzajú z poslaneckého klubu OĽaNO - NOVA. Tvrdia, že je to racionálne rozhodnutie, keďže chcú kandidovať v regionálnych voľbách a podľa nich "ľuďom sú nezávislí kandidáti sympatickejší". V parlamente chcú naďalej hlasovať spolu s OĽaNO - NOVA. „Rozišli sa s poslaneckým klubom nie v zlom, nie v dobrom. Rozhodli sa, že budú kandidovať a asi nechcú podporu OĽaNO,“ konštatoval Hrabko.

ĽS-NS na tlačovej konferencii informovala, že vďaka zásahu jej hliadky sa podarilo zabrániť znásilneniu mladej dievčiny. Železnice aj polícia neskôr vydali vyhlásenie, že to vôbec nebola pravda, nešlo ani o znásilnenie, ani zásah hliadky. „Musíte si vybrať, či veríte štátnym inštitúciám alebo ĽS-NS. Sú ľudia, ktorí budú bez námietok veriť svojim straníckym vodcom a ľudia, čo budú bez námietok veriť štátnym inštitúciám. Ale nemyslím si, že je to nejaká veľká téma,“ uzavrel Hrabko.