Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Publicistika

KOMENTÁR J.HRABKA: Skalp ministra vnútra

Komentár Juraja Hrabka Foto: Teraz.sk

Odchod Roberta Kaliňáka z funkcie ministra vnútra v pondelok dopoludnia neznamená nič iné, ako jasný odkaz odpoludňajšiemu rokovaniu Republikovej rade Mosta-Híd: Požiadavka strany B. Bugára na odchod R. Kaliňáka z funkcie bola splnená.

To, samozrejme, ešte neznamená ukončenie rokovaní Mosta-Híd so Smerom-SD, ale iba to, že mantinely, v ktorých sa obe strany pohybujú, už boli postavené. Zostáva ich iba uhrať vo vlastných radoch. Inými slovami, hrá sa o Čierneho Petra, kto dostane nálepku vinníka stále hroziacich predčasných volieb.

Vysvetlí ich lepšie voličom B. Bugár alebo R. Fico? Most-Híd alebo Smer-SD? Pre ktorú z oboch strán budú lepším východiskom zo súčasnej situácie predčasné voľby než zotrvanie v koalícii, teda zotrvanie pri moci? Lebo aj to je ešte stále v hre a aj tieto otázky bude musieť rozlúsknuť Most-Híd.

Pri všetkej úcte, dosiahnuť odstúpenie ministra vnútra je predsa len iné, ako dosiahnuť odstúpenie ministra pôdohospodárstva alebo kultúry. Odhliadnuc od toho, išlo o osobu R. Kaliňáka, takže tento skalp má dvojnásobnú hodnotu.

Na druhej strane, s kým by asi tak Most-Híd mohol ďalej politicky spolupracovať. S tými, kto ich označoval za zradcov, sľuboval robiť peklo, vykrikovali o nejakom Bélovi Luhárovi alebo charaktere jeho poslancov?

„Nie je výstižné, keď poviem, že zradil svojich voličov, myslím si, že Béla Bugár predal svojich voličov.“ (Richard Sulík).

"Pre mňa je Bugár minulosť. Urobím všetko pre to, aby Bugár v slovenskej politike už nič neznamenal.“ (Igor Matovič).

Slová sú dôležité. Triezvy pohľad hovorí, že odstúpenie Roberta Kaliňáka z postu ministra vnútra patrí k najväčším politickým úspechom B. Bugára v kariére. Mimovládne strany budú frflať tak či tak, celkom prirodzene chcú predčasné voľby, pretože sa chcú dostať k moci. A odstaviť od nej tých, ktorí ju majú dnes, teda Smer-SD, Most-Híd a SNS.

Nech už bude konečné rozhodnutie akékoľvek, teda či súčasná vládna koalícia zostane alebo nie, záverečné slovo budú mať poslanecké žetóny v parlamente. Most-Híd sa môže premeniť aj na Most a Híd, ale dôležité sú počty. Ak bude mať tretia vláda R. Fica podporu najmenej 76 poslancov v parlamente, mocenské pomery sa do riadnych volieb nezmenia.