Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Publicistika

J. Glasová: Vianočné nákupy vyjdú viac ako vlani

Na snímke Jana Glasová. Foto: TABLET.TV

Obdobie Vianoc a príprav na ne tradične načrie Slovákom poriadne do peňaženiek. Ako to vyzerá s nákupmi tohto roku? Aj o tom hovorila analytička Poštovej banky Jana Glasová.

Bratislava 19. decembra (TABLET.TV) - Tohtoročné Vianoce budú pre Slovákov o niečo drahšie ako vlani. „Medziročný rast cien dosiahol v novembri 2,1%, zdražovanie je preto viditeľné. Pri vianočných nákupoch si ľudia musia priplatiť. Výraznejší rast vidno v prípade zemiakov, kde si priplatíme 28%. Pri príprave zemiakového šalátu môžu ľudia pocítiť aj vyššie ceny majonézy, ktorá je v porovnaní s vlaňajškom o štvrtinu drahšia. Pre pečenie vianočných koláčov je dôležité, že drahšia je v tomto roku múka, kakao, čokoláda, džem i mak. Vlani bolo témou skôr zdražovanie mlieka, mliečnych výrobkov a vajec v súvislosti s fipronilovou kauzou. Tento problém pominul a ceny vajec sú o tretinu nižšie ako vlani. Maslo a mlieko sú tiež lacnejšie ako vlani. Pri nich sa dá naopak ušetriť,“ vysvetlila Glasová.



Pri nákupe vianočných potravín sme najdrahší spomedzi krajín V4. Podľa Glasovej v rámci EÚ nie sme na tom až tak zle, pretože len sedem krajín je drahších ako Slovensko. „V Česku a Maďarsku sú ceny nižšie o 8-9% v prípade Poľska až o 30%. Vývoj menových kurzov nahráva do kariet nákupným turistom. Euro sa posilnilo k poľskému zlotému, českej korune a maďarskému forintu o 1-3%,“ konštatovala Glasová.

Drahšia ako vlani bude aj väčšina typických darčekov pod vianočným stromčekom. Oblečenie, obuv, topánky zdraželi o 1,6% medziročne. Podobne je to pri niektorých elektrických spotrebičoch ako sú napríklad kuchynské roboty, sporáky, práčky, umývačky riadu. O pár percent sú drahšie hodinky, kabelky, peňaženky i hračky,“ dodala Glasová.

Pozrite si reláciu EKONOMIKA Tu a teraz s Richardom Kvasňovským