Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Publicistika

J. HRABKO KOMENTUJE PRVÉ KOLO VOLIEB: Prekvapením bola vysoká účasť

Komentár Juraja Hrabka Foto: Teraz.sk

Všetko sa začína odznova. Kocky sú hodené nanovo, dvaja kandidáti budú musieť dáta podrobne zanalyzovať a prispôsobiť im kampaň, píše J. Hrabko.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Prvé kolo volieb prezidenta sa skončilo a skončilo sa veľkým prekvapením - účasťou voličov, ktorá dosiahla bezmála 52 percent. Možno len pripomenúť, že takáto účasť nebola vo voľbách prezidenta ešte nikdy, výnimkou boli prvé voľby hlavy štátu voličmi v roku 1999.

Pre porovnanie, účasť voličov v druhom kole volieb prezidenta pred piatimi rokmi bola o 10 percent nižšia, čo stačilo Z. Čaputovej na to, aby sa stala prezidentkou. Je to fajn a bolo by to lepšie, ak by bola účasť v druhom kole vyššia, ale opäť – dáta ukazujú, že vyššia účasť voličov bola v doterajších voľbách prezidenta v druhom kole 3-krát a nižšia 2-krát, takže možno príde k vyrovnaniu. Tak či onak, stále platia najmenej dve základné veci – prvou je, že čím vyššia účasť, tým lepšie pre všetkých a druhou, že je to úplne jedno – hlava štátu bude zvolená v kole druhom.

A treba povedať, že všetko sa začína odznova. Kocky sú hodené nanovo, dvaja kandidáti budú musieť dáta podrobne zanalyzovať a prispôsobiť im kampaň. Nie je ťažké uhádnuť, že spoločnosť zostane rozdelená na tri časti – jedna má vlastného favorita, druhá taktiež a tretej sú voľby prezidenta jedno – zostávajú ľahostajní. Inými slovami, ani víťaz prvého kola I. Korčok nemôže zaspať na vavrínoch, ale pridať a P. Pellegrini sa zase musí zobudiť, ak chce voľby vyhrať, nesprávať sa ako predseda parlamentu, ale ako ozajstný kandidát.

Dajú sa odhadnúť hlavné posolstvá oboch kandidátov – I. Korčok bude zvýrazňovať vnútropolitickú situáciu, kroky vlády a parlamentu, voči ktorým sa uskutočňujú aj verejné protesty. Ale na víťazstvo v druhom kole to už nemusí stačiť. P. Pellegrini bude zase skloňovať slová ako mier, pokoj a je na tom rovnako ako jeho súper – na víťazstvo v druhom kole to už stačiť rovnako nebude. Samozrejme, dôležité bude ako ich volebné štáby dokážu zanalyzovať situáciu po prvom kole, kde bol ich kandidát slabší a kde má ešte potenciál získať nových alebo zdediť voličov kandidátov, ktorí do druhého kola nepostúpili.

Spoliehať sa na výsledky prieskumov verenej mienky sa neoplatí – aj to ukázalo prvé kolo volieb, ktorým sa opäť podarilo netrafiť výsledok. Ale to všetko a mnohé iné majú teraz v rukách kandidáti a ich štáby. Jediné, čo je zatiaľ isté, je to, že budúci prezident bude rodák z Banskej Bystrice. Definitívne.