Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Publicistika

B.KOLLÁR: Nemám problém rokovať o podpore Kotlebu. Alebo Luntera

Boris Kollár v TABLET.TV Foto: TABLET.TV

Hnutie Sme rodina sa rozhodlo ísť do župných volieb čisto s vlastnými kandidátmi, aj keď zatiaľ existuje len dva roky. Vstúpili sme do ringu a bojujeme, povedal v TABLET.TV Boris Kollár.

Bratislava 18. októbra (Teraz.sk) – Hnutie Sme rodina nemá v Banskobystrickom samosprávnom kraji (BBSK) vlastného kandidáta na predsedu a nepodporuje ani žiadneho z tých, čo kandidujú za iné strany alebo ako nezávislí. „My nie sme ovce. Razíme vlastnú politiku. Prečo by som mal utekať za pánom Lunterom? Ja toho pána nepoznám, neviem, aký má program. Ten pán ma neoslovil a nepožiadal ma o podporu. Keby mi zaklopal na dvere, rád sa s ním porozprávam. A ak mi predostrie čo chce a presvedčí ma, možno by som ho aj podporil. Ale to isté platí aj pre pána Kotlebu,“ povedal v TABLET.TV predseda hnutia Sme rodina Boris Kollár.

Kontroverzný líder ĽS NS pre Kollára nie je tabu. Pripomína, že jeho stranu volilo viac ako 200.000 ľudí a väčšina z nich rozhodne nie sú extrémisti. „To neznamená, že by som mu tú podporu vyslovil. Ale ak by prišiel, budem s ním rokovať. A keby ma presvedčil, tak možno áno. Ale to platí aj pre pána Luntera. V Banskej Bystrici nemáme kandidáta, ani favorita,“ zdôraznil Kollár.

„Všetci sa teraz ideme zblázniť, že Marian Kotleba je extrémista. Ale to je len dôsledok, nie príčina. Štandardní politici kradnú, klamú, podvádzajú, doviedli túto krajinu do mizérie. Toto je extrémizmus a my sme prišli do politiky, aby sme tento extrémizmus porazili,“ vyhlásil Kollár. „Ja nepotrebujem riešiť Mariana Kotlebu, ja potrebujem riešiť Roberta Fica. Toho keď vyriešim, tak nebude problém ani s Marianom Kotlebom,“ tvrdí.



Kollárova strana vznikla len dva roky dozadu, regionálne voľby však vynechať nechce. V Trenčianskom samosprávnom kraji nominovala za svoju kandidátku na post predsedu právničku Petru Hajšelovú, do regionálnych parlamentov pod jej značkou mieri 80 kandidátov. V poslednej fázi kampane sa chce Sme rodina venovať mobilizácii.

„Nebudeme voličom už hovoriť ani to, že majú voliť toho a toho zasa nie. Skôr sa budeme snažiť, aby to bola mobilizačná kampaň a ľudia prišli voliť. Nevykašlite sa na to, príďte voliť. Inak môžu zvoliť za župana kandidáta, ktorého by ste za žiadnych okolností nechceli,“ tvrdí Kollár.

„Pre nás je dôležité, že sme dokázali obsadiť 60 okresov, máme osemsto členov a postavili sme 80 kandidátov na poslancov. Vstúpili sme do ringu a bojujeme,“ reagoval na otázku, aké ambície má hnutie vo svojich prvých regionálnych voľbách.

Pripomenul, že napríklad OĽaNO svoje prvé regionálne voľby v roku 2013 vynechalo. „Toto je jasný dôkaz toho, že sa ničoho nebojíme. Nemáme čo skrývať, nemusíme hrať na voliča divadlo. Nemusíme rozprávať o tom, že to z nejakých dôvodov vypúšťame. OĽaNO sa vtedy rozhodlo týmto spôsobom, my ideme rovno s kožou na trh,“ verí si Kollár.

Podpora v regiónoch


Zdôrazňuje, že každý región je špecifický. „Určite trápia iné veci obyvateľa Bratislavského samosprávneho kraja, ako Žilinského,“ povedal.

V Bratislavskom kraji idú kandidáti Sme rodina do volieb s heslom „Neštandardná strana. Nikto nás nedrží za gule“. Napríklad v porovnaní s kultivovanými billboardami Rudolfa Kusého, podľa ktorých je kraj s úsmevom krajší, pôsobí Kollárovo heslo drsne.

„Pán Kusý sa už môže len usmievať, lebo jeho už podľa mňa niekto za tie gule drží. Uvedomte si, akým spôsobom financuje kampaň, je v nej pomaly už rok. Je tam podozrenie z netransparentnosti,“ reaguje Kollár.

„Ja nebudem hrať divadlo, používať cudzie výrazy, ktorým nikto nerozumie. Čo na srdci, to na jazyku,“ dodáva.

Hoci médiá svojho času avizovali, že na post predsedu bratislavského VÚC bude kandidovať aj Kollár, nakoniec sa rozhodol inak. „Uvažovali sme nad tou možnosťou, že by som išiel kandidovať. Sú to najbližšie voľby, chceli sme na príklade bratislavského regiónu ukázať, ako by sme to potom, po parlamentných voľbách, chceli robiť na celom Slovensku. Ale keď som si potom pozrel, čo všetko by to obnášalo, ak by sme tú výkladnú skriňu naozaj chceli urobiť, tak by si to vyžiadalo všetok môj čas a energiu,“ vysvetľuje. „Nemohol by som budovať stranu a pripravovať ju na parlamentné voľby. A to, čo som ľuďom sľúbil, aj tak nemôžem urobiť ako župan, to sa dá urobiť iba v parlamente,“ tvrdí Kollár.

Hoci Sme rodina ide do volieb samostatne, Kollár má určité preferencie na predsedov VÚC aj v krajoch, kde oficiálne kandidáta nemajú. „Sme parlamentná opozičná strana, v parlamente najviac spolupracujeme s opozičnými stranami OľaNO a SaS. Osobne, keby som býval v Žiline, volím pani Eriku Jurinovú. Viem, čo robí v parlamente, má sociálne cítenie, bojuje za ľudí. Nevymýšľa si, neklame, nepodvádza,“ povedal.

„Tam, kde nemáme my kandidáta, by mi bolo bližšie, keby bol predsedom VÚC niekto zo SaS a OľaNO, ako niekto z vládnej koalície,“ dodal.

Kandidátka na županku


„V Trenčíne kandidátku máme, je to mladá právnička Petra Hajšelová,“ zdôraznil Kollár. Favoritom v kraji je súčasný predseda VÚC Jaroslav Baška, ktorý dokázal získať podporu celej vládnej koalície, okrem Smeru-SD aj SNS a Mosta – Híd.

„Zabojuje, do žiadneho preteku nejdete prehrať,“ komentuje Kollár Hajšelovej šance. „Aj favorit môže v cieľovej rovinke zakopnúť a keď nejdete súťažiť, nemôžete ho obehnúť a vyhrať. Chceme s ňou ďalej pracovať, v komunále, aj v užšom vedení strany,“ uzavrel líder Sme rodina.