Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Publicistika

Komentár Daniela Veselého: Kauza Chášákdží

Komentár Foto: Teraz.sk

Komentár uverejňujeme so súhlasom Českého rozhlasu Plus.

Vražda saudského novinára Džamála Chášákdžího, v ktorej má podľa dostupných informácií prsty saudský korunný princ Mohamed bin Salmán, vráža klin medzi dekády trvajúce spojenectvo Rijádu a Washingtonu.

Kauza Chášákdží môže mať globálny presah. Je dosť smutné, hoci v geopolitike úplne bežné, že až tragický osud exponovanej osobnosti prinúti vplyvných politikov k reflexii kontroverzných mocenských väzieb.
Rijád sa už štvrtým rokom levím podielom účastní deštrukcie Jemenu, kde vlani podľa organizácie Save the Children v dôsledku saudskej blokády a bojov so šíitskými povstalcami zomreli na podvýživu a ľahko liečiteľné choroby desiatky tisíc detí. Táto najchudobnejšia arabská krajina sa zmieta na pokraji nevídaného hladomoru, pričom smrť hladom hrozí viac ako piatim miliónom jemenských detí.

Spojené štáty poskytujú Saudom pri jemenskom ťažení logistickú a spravodajskú podporu, muníciu a v neposlednom rade diplomatickú imunitu. V minulom roku americkí senátori takmer schválili legislatívu, ktorej cieľom bolo zablokovať zásielku presne navádzanej munície pre Rijád. Niektorí zákonodarcovia v Kongrese namietali, že predaj zbraní ropnej monarchii prispieva k rozsiahlym civilným stratám na životoch.

Biznis nad všetko


Americký prezident aj naďalej trvá na ekonomickej a vojenskej spolupráci Spojených štátov a Saudskej Arábie a to napriek množiacim sa hlasom v Kongrese, požadujúcim radikálnu revíziu spolupráce medzi oboma krajinami – najmä potom, čo vyšlo najavo, že Rijád Chášákdžího gangstersky zavraždil.

Trumpova administratíva naviazala s korunným princom Mohademom bin Salmánom – de facto vládcom ropnej monarchie – nadštandardné vzťahy potvrdené predajom zbraní za závratných 110 miliárd dolárov a bianko šekom pre bombardovanie a blokádu Jemenu. Nie je teda vôbec vylúčené, že princ Salmán po stretnutí s rozšafným Trumpom získal pocit, že je mu všetko dovolené – od ničenia akéhokoľvek odporu cez blokádu Kataru, únos libanonského premiéra, až po vyhubenie susedného štátu a likvidáciu elitného novinára.

Lenže v prípade Chášákdžího, ktorý vlani zo strachu pred perzekúciou utiekol do USA, kde pre Washington Post písal stĺpčeky kritizujúce terajšiu politiku Rijádu, saudský princ už prestrelil. Teraz si v Štátoch vytvoril mocných nepriateľov medzi americkými senátormi a to nielen medzi demokratmi, ale aj niektorými republikánmi.
Samotný Trump by najradšej tento nepríjemný incident zamietol pod koberec, pretože alfou a omegou jeho konania je uzatváranie senzačných „dealov“ pred kamerami.

Testom americko-saudského partnerstva budú novembrové voľby do amerického Kongresu. Ak sa demokratom podarí Kongres ovládnuť, môžeme očakávať ďalšie trhliny v tomto doteraz nezlomnom spojenectve. V takom prípade nebudú vylúčené ani sankcie proti saudským pohlavárom či stopka pre multimiliardové vojenské balíčky pre Rijád, čo by v ideálnom prípade mohlo viesť k ukončeniu jemenskej tragédie.


Mocenské otrasy?


Kauza Chášákdžího môže mať globálny presah, pretože v sádzke je oslabenie mocenskej pozície Rijádu na Blízkom východe. Ropná monarchia a Izrael totiž predstavujú kľúčových regionálnych partnerov Bieleho domu pri potláčaní iránskeho vplyvu na Blízkom východe.
Kauza zavraždeného novinára môže Teheránu pomôcť. Irán, ktorý je Izraelom, Washingtonom a jeho arabskými spojencami považovaný za primárny zdroj nestability v regióne a ktorý zažíva horúce chvíle kvôli extrémnym americkým sankciám, môže teraz smelo tvrdiť, že chaos na Blízkom východe naopak rozosieva jeho arcinepriateľ v Rijáde.