Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 30. marec 2024Meniny má Vieroslava
< sekcia Publicistika

KOMENTÁR JURAJA HRABKA: Víťazná prehra

Komentár Juraja Hrabka Foto: Teraz.sk

J.Hrabko komentuje voľby v Nemecku.

Voľby v Nemecku sa skončili, možno rátať víťazov a porazených. V porovnaní so Slovenskom je to však komplikovanejšie.

Papierovým víťazom je aj napriek značnej strate voličov blok CDU/CSU Angely Merkelovej. Skutoční politickí víťazi sú dvaja – AfD, ktorá po prvý raz vstúpi do Bundestagu a FDP, ktorá sa do neho vráti po štyroch rokoch. Hlavným víťazom zostávajú voliči, ich účasť podľa predbežných, ale úradných výsledkov, dosiahla viac ako 76 percent a A. Merkelová, ktorá stranícky blok doviedla k výhre po štvrtý raz.

Samozrejme, ako všade po demokratických voľbách platí, že voliči rozdali karty a umenie robenia politiky je teraz v tom, akú hru s nimi jednotlivé politické strany zahrajú. Nebude to ani ľahké, ani jednoduché a ani rýchle. Napokon, súčasnú aj budúcu kancelárku nič veľmi nesúri, vládne aj teraz, takže má takpovediac dostatok času na vyjednávanie s možnými koaličnými partnermi.

Nie je ich síce veľa, ale o to väčšia môže byť ich cena za vstup do koalície. Sociálni demokrati pod vedením M. Schulza, ktorí taktiež stratili množstvo voličov a skončili vo voľbách druhí, oznámili odchod do opozície. A. Merkelová zase vylúčila menšinovú vládu a koalíciu s dvomi stranami. AfD a Die Linke. Obom možno veriť, že tak aj bude. V praxi to znamená, že A. Merkelová zloží koaličnú vládu, len nevedno kedy. Iný výsledok by bol ozajstným prekvapením.

Práve takýto úkaz, aby koaličná strana po voľbách, v ktorých navyše skončila ako druhá, odišla dobrovoľne do opozície, hoci by mohla zostať ďalšie štyri roky v koalícii, je na Slovensku nepredstaviteľný. Hoci aj v Nemecku platí, že vo voľbách ide niekomu o moc, ďalšiemu o veľa a inému o všetko, rozdiel je v tom, že na Slovensku to platí nielen počas volieb, ale tiež po nich. A podľa toho sa následne vytvárajú vládne koalície, pričom v niektorých prípadoch by tomu, čo stranícke partaje dokážu vytvoriť, závidel aj samotný Mičurin.

Prirodzene, aj v Nemecku platí, že voľbami sa nič nekončí, ale veľa začína. Vzhľadom na postavenie a úlohu, ktorú hrá v meniacej sa Európe, bude toho viac ako dosť. Aj na skúsenú kancelárku.