Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Publicistika

KOMENTÁR J. HRABKA: Rozhodnuté, povalené

Komentár Juraja Hrabka Foto: Teraz.sk

Bez ohľadu na to, ako sa rozhodne prezidentka Z. Čaputová po návrate na Slovensko, zápas medzi stranami bývalej štvorkoalície sa už prenesie viac na parlamentnú pôdu, píše J. Hrabko.

Štyria ministri za SaS – traja síce s istým oneskorením, ale predsa - podali avizované demisie, čím sa vláda E. Hegera stala menšinovou. V tejto chvíli je jedno, ako s demisiami naloží prezidentka Z. Čaputová, ktorá má pritom viac možností. To, že nejde až o takú horúcu záležitosť v spravovaní krajiny ako si mnohí myslia, svedčí napokon aj to, že odcestovala na zahraničnú návštevu – veď demisie neutečú, ale počkajú.

Doktrína vlády E. Hegera z augusta 2022 – „Potrebujeme ostať jednotní, zodpovední a hlavne potrebujeme ostať vo svojich funkciách“ – sa naplnila. Aj keď nie celá, ale to hlavne a hlavné zostalo zachované. Potom, ako sa mu rozsypala koalícia, rozsypala sa mu aj vláda, čo nie je nič príjemné ani pre onakvejších premiérov, ako je E. Heger. Aj preto, lebo takto v praxi a už po dvoch rokoch vyzerá a zároveň končí alternatíva demokratov voči predchádzajúcim vládam nedemokratov.

Povalenie tretej vlastnej vlády R. Sulíkom a jeho SaS bude mať zrejme doteraz najhoršie účinky. Isto, isto, vláda E. Hegera ešte jestvuje, ale veď ešte nie je ani všetkým dňom koniec – jej premena z väčšinovej na menšinovú je nepochybne začiatkom jej pádu, čo nevidí iba ten, kto to vidieť nechce, nemôže alebo nedokáže.

Napokon, za premiérom Hegerom prišli už dva razy dejiny a dva razy sa ich zľakol. Po prvý raz sa vyhovoril na bezpečnostné zložky, ktoré mu do Kyjeva spolu s ďalšími premiérmi neodporúčali cestovať a po druhý raz na SaS, lebo veď 10 bodová ponuka OĽaNO-Nova-Kresťanská únia-Zmena zdola bola skvelá. Až tak, že prebila aj jeho vlastný 7-bodový návrh, ktorý bol skvelý dovtedy. Možnosti premrhal a tak sa netreba ani veľmi čudovať, že tí, ktorí ho ešte nedávno verejne nazývali štátnikom, mu dnes nevedia prísť na meno.

Bez ohľadu na to, ako sa rozhodne prezidentka Z. Čaputová po návrate na Slovensko, zápas medzi stranami bývalej štvorkoalície sa už prenesie viac na parlamentnú pôdu. Prirodzene, istý čas možno prežiť aj tak, že v ňom niečo prejde, niečo nie, ale spravovať veci verejné sa tak dlhodobo nedá. Tobôž, keď zvyšku koalície bude neustále podkurovať nielen SaS, ale aj mimovládne strany. Zostáva tak prepočítať, či sú lepšie predčasné voľby alebo sociálne nepokoje.

Úlohou vlády v krajine pod Tatrami nie je držať sa moci, ale spravovať veci spoločné, za spoločné peniaze a v spoločný prospech. A nie sa predháňať v tom, kto krajinu viac doriadi.