Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Publicistika

KOMENTÁR J.HRABKA: Hotovo

Komentár Juraja Hrabka Foto: Teraz.sk

Juraj Hrabko komentuje výsledky komunálnych volieb.

Prvé výsledky komunálnych volieb hovoria celkom jasnou rečou: potvrdzuje na prirodzený – pre niekoho aj mimoriadne pomalý – odchod Smeru-SD z politickej scény. Tentoraz na úrovni, ktorá už bližšie k voličom ani nemôže byť.

A to ide o stranu, ktorá nemá ani priamu, ba ani nepriamu konkurenciu, čo sa týka jej ideologickej orientácie. Inými slovami, na ľavoboku slovenskej politiky je oficiálne len Smer-SD, a nikto iný.

V tejto chvíli je úplne jedno, čo sa týka miestnych zastupiteľstiev, kto a kde voľby vyhral. Lepšie je počkať na oficiálne výsledky volieb, ktoré budú známe v nedeľu podvečer. Ale trend, tak ako je jasný, je zároveň aj znepokojujúci: ukazuje totiž v oveľa väčšej miere na ďalšie zlyhávanie politických strán. Stačí sa pozrieť, koľko straníckych a koľko nezávislých kandidátov vyhralo súboj v krajských mestách. A podobné to bude s pravdepodobnosťou, hraničiacou s istotou, aj v miestnych zastupiteľstvách. Nič na tom nezmenia ani predpokladané vyhlásenia politických strán, ako v komunálnych voľbách uspeli. Pričom platí, že samotné vládnutie v obciach a mestách bude už o úplne inom, ako boli voľby.

Isté je, že Smer-SD je z dlhého vládnutia, slušne povedané, už unavený a vyčerpaný tak ideovo, ako aj personálne. V dlhodobej politickej agónii, ktorá sa začala v prezidentských voľbách v roku 2014, je aj preto, lebo ho nemá kto vo vládnutí vystriedať. Hlavná sila Smeru-SD totiž spočíva v slabosti iných politických strán. Ktoré by možno aj chceli, ale nevedia a nedokážu ho od moci odtlačiť a vystriedať. Respektíve im na tom ani až tak nezáleží: je oveľa ľahšie moc kritizovať, ako za narábanie s ňou sa zodpovedať.

Akokoľvek, Smer-SD, ale ani iné politické strany svoje zlyhania v politickej práci nechcú, alebo nedokážu vidieť. Napriek dôkazom, ktoré v tejto súvislosti aktuálne poskytujú výsledky komunálnych volieb.