Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Publicistika

KOMENTÁR KARLA HVÍŽĎALU: Prezident je hráč

Karel Hvížďala Foto: Teraz.sk

Komentár uverejňujeme so súhlasom Českého rozhlasu Plus.

Vo svorke, rovnako ako v politike, nemôžu vedľa seba dlho existovať dvaja alfasamci: Ten, ktorý prehrá, musí odísť. V podobnej situácii je aj naša republika. Preto si dovolím tvrdiť, že prezident Zeman nie je Babišov spojenec a z podstaty veci ním byť ani nemôže - pán Babiš sa mu iba dočasne hodí ako figúrka v jeho hre.

Je to, samozrejme, moja špekulácia, potvrdiť či vyvrátiť to môže iba budúcnosť. Ak však vynecháme možnosť, že pán prezident by skončil v úrade, situácia je zrejmá: Premiér Babiš prezidenta Zemana veľmi potrebuje pretože len on ho môže vymenovať do funkcie premiéra a preto mu zatiaľ vychádza v ústrety.

Ak bude ale vymenovaný a získa dôveru, domnievam sa, že by bol už do značnej miery na prezidentovi nezávislý, s komunistami a SPD verí, že by bol neodvolateľný. Lenže prezident Zeman by asi najradšej vládol sám poloprezidentským spôsobom, hlavne kvôli zahraničnej politike. A premiér s vlastnými ambíciami, ktorý sa potrebuje zbaviť súčasného aj budúcich možných trestných stíhaní a ktorý má navyše vlastné biznisové záujmy aj v zahraničí, mu v tom prekáža.

Doterajšie kroky premiéra M. Zemanovi v konečnom dôsledku vyhovujú, narušujú totiž doterajšie pravidlá a zvyklosti, v tom sú obaja páni zajedno. Prezident to využíva, preto A. Babiša znovu vymenuje premiérom ešte pred výsledkom referenda v ČSSD, ale nerobí to z tvrdohlavosti.


Proces odchádzania bude dlhý


Podobne využíva prezident z rovnakého dôvodu SPD, ktorá bude ANO diskreditovať. Ak však sociálni demokrati budú rozpoltení alebo ak dokonca koalíciu s ANO odmietnu, ČSSD bude marginalizovaná a tým si prezident potvrdí svoju genialitu: Iba pod jeho vedením boli sociálni demokrati na vrchole.

A zároveň pánovi Babišovi neostane nič iné ako spolupracovať s komunistami a hnutím SPD, ktoré samotné ministerstvo vnútra v uniknutej správe považuje za nebezpečnejšie ako sú tradičné extrémistické strany.

Napriek tomu to však donúti ANO k priamej alebo aspoň zjavnejšej spolupráci s SPD a tým u verejnosti začne pán Babiš strácať, protestné manifestácie budú silnejšie a on vládu nemusí zostaviť do konca júna, ako o tom stále hovorí. Bude sa musieť uspokojiť iba so zmenami v štátnej správe.

Prezident si s ním bude môcť ďalej pohrávať. A aj keď by A. Babiš vládu zostavil a získal s pomocou SPD dôveru, najskôr by sa začalo ANO rozkladať vo vnútri. Pretože aj niektorí z členov hnutia, ktorí podnikajú, v referende o vystúpení z EÚ, ktoré bude presadzovať SPD, uvidia ohrozenie svojich záujmov a vláda by tak mohla byť oslabená alebo aj padnúť.

Tretie vymenovanie premiéra by potom mal urobiť predseda Poslaneckej snemovne, ktorý by si iba ťažko mohol dovoliť vymenovať opäť pána Babiša a keby tak urobil, situácia by sa mohla opakovať. Tým by sa ANO dostalo na tobogan smrti.

Prezident Zeman by s premiérom Babišom mohol manipulovať ešte ľahšie alebo vymenovať dočasnú úradnícku vládu. Proces odchádzania môže trvať dlho, obzvlášť, keď je prezident proti predčasným voľbám.