Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Publicistika

KOMENTÁR MÁRIUSA KOPCSAYA: Komu nechutia Sulíkove teplé rožky?

Márius Kopcsay, komentár Foto: Teraz.sk

M. Kopcsay komentuje vyjadrenie R. Sulíka na sociálnych sieťach kritizujúce zákaz predaja počas štátnych sviatkov.

Sulík má dar trafiť do čierneho. Vďaka nemu sa prinajmenšom na sociálnych sieťach stali teplé rožky témou Veľkej noci. Otázka je, čo vlastne predseda SaS zamýšľal, keď pocítil potrebu povzdychnúť si nad obchodmi, ktoré sú počas štátnych sviatkov zavreté. A najmä, či rátal s takou negatívnou odozvou, aká sa naňho zosypala v podobe väčšiny z 13-tisíc komentárov (!).

Do osieho hniezda pritom pichol možno ani nie tým, čo povedal, ako skôr spôsobom, akým to povedal. Pretože zákon, ktorý od 1. júna 2017 prikázal zatvoriť cez sviatky obchodné prevádzky, určite nie je šťastný a už vôbec nie systémový. Pripomína tak trochu vlaky zadarmo.

Vychádza selektívne v ústrety určitým profesným skupinám (predavačky a predavači), zatiaľ čo mnohí iní (lekári, zdravotníci, vodiči, policajti) takýto benefit čerpať nemôžu. Javí sa teda ako úplatok štátu istej sociálnej skupine. Úplatok sociálny s kresťanskou nálepkou, hoci sa týka aj sviatkov občianskych, ako je napríklad výročie SNP.

Sulík však po zasiatí slovného vetra zožal búrku najmä preto, že sa necitlivo dotkol ľudí, ktorým – akokoľvek nesystémový či nesprávny – zákon nejaké tie výhody predsa len prináša.

„Hej, poznám tú prúpovídku, že musíme chrániť tú vykorisťovanú predavačku,“ zdôveril sa vo svojom statuse a očividne podcenil, že mnohí zamestnanci sú naozaj vykorisťovaní, pracujú pod obrovským tlakom za smiešne či skôr smutné platy. Ťahajú nočné i denné, robia nadčasy, ktoré im nik nepreplatí, skrátka sú obeťou porušovania Zákonníka práce. Toho Zákonníka práce, z ktorého si sociálne vlády Roberta Fica postavili modlu, no dosiaľ sa im nepodarilo docieliť jeho dôsledné dodržiavanie.

Sulík preukázal neznalosť terénu, keď tento faktor podcenil. A preukázal aj istú mieru politického amaterizmu – pretože najbližšími politickými partnermi SaS sú konzervatívne orientovaní Obyčajní ľudia a kresťanskí demokrati, ktorých voliči hodnotia zavreté obchody počas sviatkov skôr kladne.

Treba kvitovať, že sa Sulík s odstupom času k téme vrátil racionálnejším spôsobom. Azda pochopil, že teplé rožky môžu škodiť zdraviu a je lepšie ich nechať vychladnúť. Väčším problémom ostáva jeho opätovne prejavovaný dar rozdeľovať spoločnosť – teda vyvolávať eufóriu medzi svojimi skalnými fanúšikmi a rovnako úprimné rozčarovanie medzi tými druhými. Pretože od politika, ktorý má reprezentovať reálnu alternatívu voči Ficovej vláde, by sa očakával talent presne opačného druhu, teda schopnosť mobilizovať a spájať.