Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Publicistika

M. KAPUSTIN: Antisemitizmus je v každej krajine, aj na Slovensku

SVET Tu a teraz, ilustračné foto relácie Tablet.TV. Foto: Screenshot/Tablet.TV

Hosťom Pavla Demeša v relácii SVET Tu a teraz je liberálny rabín Ústredného zväzu židovských náboženských obcí v Slovenskej republike Miša Kapustin.

Bratislava 26. apríla (TABLET.TV) – Rabínom sa Kapustin stal pred viac ako desiatimi rokmi. Pôvodne pôsobil na Kryme v niekoľkých synagógach pre tisícky ľudí. Židovskej komunite na Slovensku Kapustin slúži už takmer dva roky „Sú tu ľudia, ktorí ma potrebujú. Ľudia potrebujú alternáciu a ja som tu pre tých, ktorí potrebujú liberálneho rabína,“ uviedol pre TABLET.TV v súvislosti s jeho pôsobením v našej krajine.

Jednou z dotknutých tém relácie bol aj antisemitizmus. Podľa Kapustina je súčasťou spoločnosti v každej krajine. Rovnako aj na Slovensku. „Nepamätám si krajinu, v ktorej som žil, bol alebo pôsobil, kde neexistuje antisemitizmus. Antisemitizmus je aj na Slovensku. Osobne to ale výrazne nepociťujem,“ dodal.

V tejto súvislosti Kapustin zdôraznil, že je dôležité, aby sa aj v našej krajine prehlboval náboženský dialóg. „Žijeme v jednom byte, ale v rozdielnych izbách. Každý má svoju izbu, ale zdieľame spoločné priestory. Kresťanská izba je dnes na Slovensku veľká, ale stretávať sa musíme a rovnako musíme mať dobré vzťahy medzi sebou,“ objasnil svoje vnímanie dôležitosti prehlbovania náboženského dialógu medzi príslušníkmi kresťanskej a židovskej obce. Tá je na Slovensku najväčšia v hlavnom meste, druhá v Košiciach, uviedol.

Na otázku, ako dialógu napomôcť, liberálny rabín uviedol, že dôležité je učenie sa. „Treba sa učiť. Máme vedieť viac jeden o druhom. Náboženstvo má ukázať dobrú cestu medzi ľuďmi. Musíme mať toleranciu a pochopenie. To je cesta k tomu, aby sa aj moslimovia aktívne zapájali do náboženského dialógu,“ vysvetlil Kapustin a dodal, že ďalšou formou, ako pracovať na jeho zlepšení, sú účasti na audienciách či osobné kontakty s pápežom Františkom, podobne ako bolo aj ich nedávne stretnutie s ním.

Pozrite si reláciu SVET Tu a teraz s Pavlom Demešom a jeho hosťom.