Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Publicistika

Najmocnejším politikom sveta je Trump. Čo môžeme reálne očakávať?

Foto: Tablet TV

Sledujte FAKTY A ARGUMENTY s Jurajom Hrabkom a jeho hosťami Jaroslavom Naďom a Pavlom Demešom.

Bratislava 24. januára 2017 (TABLET.TV) - Bývalý riaditeľ Mossadu Shabtai Shavit (1989-1996) nedávno v rozhovore pre Jerusalem Post Magazine povedal, že „každý, kto sa snaží predpovedať politiku Trumpa, je buď úplný idiot alebo úplný šarlatán“. Skutočne je to tak?

Nový americký prezident Donald Trump krátko po svojej inaugurácii zverejnil svoje vízie týkajúce sa kľúčových oblastí politiky svojej administratívy. V časti venovanej zahraničnej politike sa píše, že „Trumpova administratíva je odhodlaná viesť zahraničnú politiku zameranú na americké záujmy a na americkú národnú bezpečnosť“. Základným princípom Trumpovej diplomacie bude heslo „Mier prostredníctvom sily". Jeho dodržiavanie by malo priniesť pokojnejší svet, v ktorom bude menej konfliktov a viac spoločných záujmov.
Hlavnou prioritou Trumpovho ministerstva zahraničných vecí bude porážka Islamského štátu a ďalších islamistických teroristických skupín. S týmto cieľom budú USA v prípade potreby presadzovať „agresívne spoločné a koaličné vojenské operácie".
Európa už zrejme nebude mať také silné miesto v zahraničnej politike USA ako doteraz. Sú na to európski lídri pripravení?

Jaroslav NAĎ, odborník na obranu a bezpečnosť
"Na začiatku pôsobenia nového amerického prezidenta Donalda Trumpa očakávam ústretové kroky smerom k Ruskej federácii, ale predpokladám, že už na konci budúceho roka budú minulosťou a dostaneme sa do rovnakej situácie, aká je v súčasnosti. V súvislosti s jeho politikou voči Európe očakávam priateľské vzťahy a nemyslím si, že príde k zmene postoja, ktorý zaujal Barack Obama. Bude teda platiť posilnenie východnej hranice NATO a vojenská prítomnosť USA. V rámci NATO bude veľký tlak zo strany Spojených štátov na zvyšovanie rozpočtu na obranu v členských krajinách a tie sa touto cestou aj vyberú.“

Pavol DEMEŠ , zahraničnopolitický analytik
"Z toho čo Donald Trump predovšetkým v posledných dňoch povedal na adresu EÚ, Severoatlantickej aliancie vyplýva, že nás dosť vytrápi. Európa urobí oveľa lepšie, ak sa začne viacej aj politicky aj bezpečnostne stávať emancipovanejšia, silnejšia a nie tak závislá od Spojených štátov ako tomu bolo doposiaľ. Samozrejme, Spojené štáty zostávajú kľúčovým spojencom pre Európu. Aj Donald Trump má právo na názor, že brexit je dobrý a že si myslí, že aj ďalšie krajiny budú opúšťať EÚ, ale my máme právo mu povedať, že jednoducho toto nie je jeho biznis, toto je EÚ a on je prezidentom Spojených štátov.“



KĽÚČOVÉ OTÁZKY DISKUSIE:
==> Vypočuli sme si Trumpov inauguračný prejav – čo z neho vyplýva pre obyvateľov USA a čo pre ostatný svet, Európu predovšetkým?
==> 
Kľúčové osobnosti Trumpovej administratívy sú známe – čo sa dá od týchto osobností očakávať z hľadiska zahraničnej a bezpečnostnej politiky USA?

==> Sú doteraz definované ciele v americkej zahraničnej politike prioritou aj pre Európu a Slovensko?
==> 
Zblíži sa Trump s Putinom a obetuje bezpečnostnú koalíciu s Európou?
==> 
Akým svetovým vodcom bude Trump?
==> 
Zmenia sa USA zásadne?
==> 
Nastavia Spojené štáty nové vzťahy s Putinom aj za cenu oslabenia bezpečnosti Európy?

==> Ako by mala Európa reagovať na Trumpove ciele? Nie predovšetkým tým, že by mala oveľa viac financií a pozornosti venovať vlastnej obranyschopnosti?

==> Z hľadiska počtu obyvateľov a HDP je EÚ prinajmenej porovnateľná s USA, ani nehovoriac o Rusku. Môže sa stať EÚ silnejším globálnym hráčom? A má o to vôbec záujem?


MODERÁTOR: Juraj HRABKO

DRAMATURGIA, PODKLADY: Róbert KOTIAN