Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Publicistika

PEDIATRIČKA: Antivakcinačné kampane majú známky sektárstva

Pediatrička Marta Špániková. Foto: Screenshot/TABLET.TV

Pediatrička Marta Špániková posiela rodičom nezaočkovaných detí email s tým, aby si uvedomili vážnosť situácie s osýpkami v Maďarsku. Zatiaľ je táto jej aktivita neúspešná.

Bratislava 21. marca (TABLET.TV) - Pediatrička Marta Špániková, ktorá má za sebou viac než 30-ročnú prax, hovorí, že vzťah rodičov k očkovaniu sa v priebehu rokov zásadne zmenil. Spočiatku ho brali pozitívne, dnes už situácia nie je taká jednoznačná. „Diskusia o očkovaní v ambulancii býva veľmi častá, niekedy až kontroverzná. Niekedy sa skončí možno aj plačom,“ hovorí detská lekárka.

Dezinformácie u ľudí, ktorí nemajú o očkovaní vedomosti, sú podľa Špánikovej až úsmevné a niekedy aj takmer tragické práve pre dieťa, ktoré nedajú rodičia zaočkovať. Obávajú sa rôznych problémov po očkovaní, najmä autizmu. „O očkovaní proti osýpkam vieme veľa a vieme, že je účinné a že autizmus nespôsobuje,“ vysvetľuje pediatrička. „Nikto z lekárov nespochybňuje, že u niektorých jedincov to očkovanie môže mať nežiadúce účinky, v zmysle búrlivej teplotnej reakcie a podobne. Samozrejme, je na nás, aby sme o týchto nežiadúcich účinkoch rodičov informovali,“ dodáva Špániková.

Za rôznymi antivakcinačnými kampaňami vidí detská lekárka ľudskú hlúposť. „Ja som si nechala spraviť takú charakteristiku sekty, a keď sa bližšie pozriete na správanie týchto ľudí, tak vidíte, že mnohé spôsoby ich šírenia názorov a správania naozaj vykazujú znaky sektárstva,“ hovorí Špániková. Podľa nej s týmito ľuďmi nie je možná diskusia a ich argumenty nestoja na vedeckej báze. „Možnože je to naozaj ich osobná skúsenosť, ich osobný názor, ale nevylučovala by som ani to, že sa snažia získať si pozornosť ľudí a neviem či sa nesnažia si získať aj nejaké materiálne podpory na takéto hnutie a samozrejme tým aj pre seba,“ hovorí.

U rodičov, ktorí sú apriori rozhodnutí dieťa neočkovať, podľa lekárky žiadne argumenty nehrajú rolu. „Keď sú moje snahy bezvýsledné, tak ako jediné riešenie v záujme aj vlastnej obrany, aj obrany toho dieťaťa zahlásim nezaočkovanosť dieťaťa Úradu verejného zdravotníctva. A nepovažujem to za žiadne udávanie. Jednoducho ja mám nejakú povinnosť aj rodičia voči dieťaťu majú nejakú povinnosť a ani jeden z nás si tú povinnosť nesplnil,“ vysvetľuje Špániková.

V súvislosti s aktuálnou situáciou sa pediatričke ozývajú aj rodičia detí mladších ako jeden rok, chcú sa informovať, ako ich chrániť. Oveľa horšie je to aktuálne s druhou skupinou rodičov. „Tí rodičia, ktorí by mali dať dieťa zaočkovať, lebo ho nedali, tí sa zatiaľ neozvali. Skôr ja som im napísala email, aby si uvedomili, o čo ide v Maďarsku a že ako blízko tá krajina je a mali by svoj negatívny postoj k očkovaniu zvážiť. Ale zatiaľ, bohužiaľ, bezúspešne,“ mrzí detskú lekárku.

Pediatrička si myslí, že ak budú osýpky zavlečené na Slovensko z krajín, kde je zvýšený ich výskyt, hrozba epidémie je aj u nás. V niektorých regiónoch totiž už preočkovanosť klesla pod 90%.

Pozrite si reláciu ZDRAVIE s moderátorkou Karolínou Lacovou.