Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Publicistika

ROZHOVOR S DOMINIKOM DÁNOM: Nemám chuť vystúpiť z anonymity

Dominik Dán, detail obálky Venuše zo zátoky Foto: Teraz.sk

Prečítajte si rozhovor s autorom populárnych detektívnych príbehov Dominikom Dánom.

Bratislava 10. decembra (Teraz.sk) – ,Televízne detektívne seriály už dávno nesledujem. A veľmi rád pracujem v ústraní, povedal pre Teraz.sk spisovateľ Dominik Dán. Aktuálny je jeho v poradí už 27. román Venuša zo zátoky.

Zákony podsvetia sú skutočne pre bežného smrteľníka nepochopiteľné. Viem, že viac ako 25 rokov v tomto prostredí sa vám ich ako kriminalistovi - detektívovi podarilo pochopiť. Za akú cenu?
Celý život som sa zaoberal operatívnou činnosťou, to znamená, že som v polícii pracoval ako kriminalista, inak povedané detektív. Čo sa týka podsvetia a chápania tohto zvláštneho prostredia máte pravdu, čo-to som za tie roky pochopil a mal som šťastie, nezaplatil som za to žiadnu cenu, aspoň nie nejakú dramatickú, ktorá by stála za slovo.

V čom vám boli osobné kontakty s jednotlivými členmi slovenského podsvetia užitočné a v čom naopak nebezpečné.....? Je to totiž skutočne tenký ľad....
Najtenší, aký si viete predstaviť a dosť ma mrzí, že sa nájdu ľudia, ktorí sa snažia dupať a skákať, aby sa pod vami /nami/ preboril a keď ste už po krk namočený, niet toho, kto by pomohol, naopak, snažia sa potopiť vás ešte hlbšie. Bohužiaľ, aj také nepríjemnosti sa stávajú, našťastie, nie mne, ale mojim bývalým kolegom. Ja osobne som z kontaktov, podotýkam výslovne pracovných, s členmi podsvetia žiadny úžitok nemal, asi preto, že pre úžitok som to nerobil, zato nebezpečných situácii vrátane streľby som zažil dosť. Netreba to ďalej rozvádzať, stačí si prečítať nejakú moju knihu.

Veľmi ma zaujíma či učíte budúcich kriminalistov-operatívcov, aký je podľa vašich skúseností záujem o toto skutočne nie veľmi štandardné povolanie?
Kriminalistov neučím. V systéme výučby a prípravy na povolanie policajta takáto forma externej výučby zahrnutá nie je. Úprimne povedané, dnešní mladí sú múdri až-až, tak načo sa strápňovať?

Televízne detektívne seriály najmä tie z českej či slovenskej produkcie sú akoby na jedno kopyto. Menia sa v podstate iba názvy miest a mená vyšetrovateľov. Sledujete tieto projekty?
Už dávno nie. Je to produkcia pre „nižšie váhové kategórie“, bez urážky, je to fakt potvrdený peoplemetrami. Keď mám márniť čas pred televíziou vyberám si iné žánre, hoci to je čím ďalej tým ťažšie, lebo úroveň slovenskej televíznej obrazovky klesá z roka na rok.

Bežný divák určite nepostrehne veľa formálnych technických chýb pri výrobe jednotlivých detektívnych seriálov. Brali alebo berú stopercentne ľudia z realizačných tímov vaše odborné poradenstvo?
Touto činnosťou sa už nezaoberám. Pred rokmi som sa podieľal na výrobe troch televíznych seriáloch - túto spoluprácu hodnotím celkom pozitívne, hoci nebola na sto percent, lebo tvorcovia musia brať do úvahy nielen odborné hľadisko, ale aj umeleckú stránku zobrazenia reality. S poradenstvom som už skončil, k novej spolupráci ma zatiaľ nikto neoslovil.

Venuša zo zátoky je váš v poradí 27. román veľmi úspešnej série. Pred vydaním vašich noviniek vždy vypukne veľké šialenstvo. Nemáte chuť vtedy vystúpiť z tej anonymity a zakričať: To som ja! (ten slávny autor)...Určite nie, nemám to v povahe. Pracujem v ústraní, pred kamerami sa nepretŕčam, netúžim po žiare reflektorov. Tak mi to vyhovuje a budem rád, keď to tak aj ostane.