Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Publicistika

S. Pánis: Obchodné vojny vo svete neprerastú do globálnej krízy

Analytik J&T banky Stanislav Pánis. Foto: Tablet.TV

Slovensko by dôsledky obchodnej vojny Čína - USA nemalo vážnejšie pocítiť, vyhlásil analytik J&T banky Stanislav Pánis.

Bratislava 18. októbra (TASR) – Svetové akciové trhy sú v posledných dňoch rozkolísané. V pozadí sú aj stupňujúce sa obchodné vojny vo svete. Žiadna z nich však neprerastie do extrémnych rozmerov a nespôsobí globálnu krízu podobnú tej v roku 2008. V diskusnej relácii na Tablet TV to vyhlásil analytik J&T banky Stanislav Pánis.

„Vplyv najmä obchodnej vojny medzi USA a Čínou sa preceňuje. Dosahy na americkú ekonomiku sú v rozsahu 0,2 - 0,3 % hrubého domáceho produktu (HDP). USA aj napriek tomu silno rastú. Dosah na čínsku ekonomiku je na úrovni 0,6 - 1,0 % HDP. Priame dosahy nie sú veľké a sú zvládnuteľné. Horšie sú nepriame dosahy, ktoré podkopávajú dôveru investorov, čo môže viesť k zrušeniu niektorých investícií,“ upozornil Pánis.



Slovensko by dôsledky obchodnej vojny Čína - USA nemalo vážnejšie pocítiť. „Môže sa znížiť ekonomický rast o jednu, dve desatiny percenta. Nebude to však žiadna katastrofa, pretože bude v tomto i nasledujúcom roku vyšší ako 4 %. Problém by nastal, keby USA pristúpili k zavedeniu ciel na dovoz automobilov z EÚ. To by zväčšilo rozsah škôd z obchodnej vojny pre svetovú ekonomiku aj pre Slovensko,“ konštatoval Pánis s tým, že obchodné konflikty nebudú gradovať. „Nepočítame s tým v našich scenároch. Skôr bude mať obchodná vojna šťastný koniec,“ dodal Pánis.

Práve obavy z nárastu úrokových sadzieb a medzinárodných obchodných konfliktov spustili minulý týždeň výpredaj na akciových trhoch. Kľúčový index newyorskej burzy Dow Jones Industrial Average zaznamenal najväčšiu stratu za posledných osem mesiacov, keď klesol o 3,1 % na 25.598,74 bodu. Index S&P 500 vymazal všetky letné zisky.

Na pokračujúci obchodný spor medzi USA a Čínou reagoval Medzinárodný menový fond (MMF). Zhoršil vyhliadky rastu svetovej ekonomiky, pričom ako dôvod uviedol rastúce úrokové sadzby a pokračujúce obchodné spory. MMF najnovšie očakáva, že svetová ekonomika v tomto aj budúcom roku vzrastie o 3,7 %, teda rovnako ako vlani. Doteraz fond počítal v rokoch 2018 a 2019 s rastom na úrovni 3,9 %.