Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Publicistika

J. Andrejko: Zákon o mestskej polícii bol už 12-krát novelizovaný

Na snímke J. Andrejko. Foto: TABLET.TV

O fungovaní mestských a obecných polícií hovoril v diskusnej relácii Samospráva tu a teraz v televízii TABLET.TV prezident Združenia náčelníkov obecných a mestských polícií Ján Andrejko.

Bratislava 3. júna (TASR) - Obecné a mestské polície sú súčasťou miest, ale aj niektorých obcí. Ich činnosť je upravená zákonom, ktorý s viacerými úpravami platí takmer tri desaťročia. Prezident Združenia náčelníkov obecných a mestských polícií Ján Andrejko je presvedčený, že v prípade tvorby a skvalitnenia legislatívy by si malo Slovensko brať príklad z iných krajín, kde mestské polície dobre fungujú. Uviedol to v relácii Samospráva tu a teraz v televízii Tablet TV.

-Je táto legislatíva dostačujúca?-

Začínali sme v roku 1991 a odvtedy bol zákon už 12-krát novelizovaný. Chýbajú nám tam niektoré veci, o ktorých sa už dlho rozprávame s predstaviteľmi Policajného zboru (PZ) SR. Mali by sme sa pozerať dopredu a hľadať príklady v iných štátoch, kde sú v týchto veciach oveľa ďalej a ich legislatíva je kvalitnejšia.

-Aké sú dnes kompetencie mestského policajta, ktorého občania stretávajú bežne na ulici?-

Veľakrát si ľudia myslia, že ten policajt nemá skoro žiadne kompetencie a že sú len nejakí pochôdzkari. Ale keď sa na to lepšie pozrieme, zistíme, že tá práca je dosť podobná práci príslušníka PZ SR na úseku poriadkovej polície. Taký badateľný rozdiel je možno na úseku dopravy, kde majú štátni policajti prirodzene vyššie kompetencie.

-Približne pred desiatimi rokmi bola vytvorená možnosť, aby mestá a susedné obce mohli spolupracovať aj na úseku mestských a obecných polícií. Ako to dnes hodnotíte?-

Realizuje sa to vlastne podľa vzoru z iných európskych štátov. Vedenia niektorých samospráv sa dohodli na spolupráci, pretože v podstate policajti riešia podobné problémy. Je potrebné, aby dohoda napríklad umožňovala policajtovi konať a dokončiť zákrok aj na území susednej obce.

-Dotknime sa parkovania, to je vaša agenda. Hlavne vo väčších mestách sú mestskí policajti vnímaní ako asistenti firiem, ktoré riešia parkovaciu politiku. V oblasti regulácie dopravy ste však požadovali silnejšie kompetencie. Ako to vyzerá?-

Najviac problémov v mestách je s dopravou. K nej dostávame aj najviac podnetov od občanov, ktoré musíme riešiť. Napríklad v Prešove máme zo 100 nahlásených priestupkov 90 dopravných, a preto sa musíme doprave venovať. To nie je to, že my sme si to vymysleli a toto chceme robiť. Jednoducho taká je skutočnosť. Musíme napríklad riešiť aj problémy s autovrakmi v mestách, čo je veľmi zložité. Tam registrujeme problémy a obmedzenia, ktoré nám bránia efektívnejšie pracovať. V tejto oblasti by sme privítali zmenu pravidiel.