Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Publicistika

VIDEO: Ostrihomský klenot nad Dunajom začal obnovovať Slovák Rudnay

Bazilika a hrad v Ostrihome nad Dunajom, Maďarsko Foto: Teraz.sk/Monika Voleková

V katedrále na severe Maďarska nájdete najväčší obraz na svete, korunovačný prísažný kríž a bližšie k nebu vystúpite po 413 schodoch.

Bratislava/Ostrihom/Štúrovo 26. augusta (Teraz.sk) - Prejsť južnú hranicu v Štúrove a nevšimnúť si pritom na maďarskom brehu Dunaja na vysokom brale Ostrihomskú baziliku, sa jednoducho nedá. Dôstojná stavba rímsko-katolíckej katedrály Panny Márie a sv. Vojtecha kraľuje okoliu. Má pri sebe hrad, dolu Dunaj a o kúsok ďalej je samotné mesto Ostrihom.



Ku brehu s bazilikou sa pred rokmi dalo dostať zo Štúrova romanticky po rieke. Odkedy pred 16 rokmi obnovili Most Márie Valérie, návštevník prejde po ňom pešo alebo pohodlne autom, a má možnosť pokochať sa pohľadom po okolitej krajine : na slovenskej strane je minipohorie Kováčovské vrchy a na maďarskej Pilišské vrchy. Podľa nadšenca miestnej histórie a prírody Zoltána Willanta, je bazilika cieľom turistov z celého sveta. Zo slovenského brehu ju prídu pozrieť i turisti, ktorí obľubujú i známe štúrovské termálne kúpalisko Vadas. V bazilike sú informačné materiály pre dospelých a deti vo svetových jazykov a aj v slovenčine.



Kto má rád strmé výstupy, príde si na svoje v Ostrihome. V jednej z historických uličiek je v dlažbe mreža a na nej namaľované dve mačky a nad nimi nápis Macska út - Mačacia cesta. Úzka ulička, ako stvorená pre tieto zvieratká, dovedie zvedavcov pod kopec. Hore čaká odmena - jeden z dvadsiatky najväčších chrámov v Európe, s kaplnkami, oltármi svätcov, sochami, obrazmi, kryptou, panoramatickou kupolou a v neposlednom rade najväčším obrazom na svete.

Hlavný oltárny obraz v Ostrihomskej bazilike
Foto: Teraz.sk/Monika Voleková


Hlavný oltárny obraz v bazilike je namaľovaný na plátno s rozmermi 13,5 x 6,6 metra a zobrazuje Nanebovzatie Panny Márie podľa talianskeho majstra Tiziana. To však nie je všetko, dá sa vystúpiť ešte vyššie, po 413 schodoch sa návštevník dostane na kupolu, kde je nádherná vyhliadka. Ak budete trochu unavení z vychádzky, mesto Ostrihom je pohostinné.



Klasicistickú katedrálu postavili na mieste staršej baziliky, zničenej počas tureckých vojen. Pre Maďarsko je miesto vzácne aj preto, lebo knieža Gejza tu dal vybudovať kostol, kde v roku 1000 korunovali jeho syna Štefana za uhorského kráľa. Slovensko môže byť hrdé, že so stavbou novej baziliky začal významný uhorský hodnostár - ostrihomský arcibiskup, slovenský šľachtic, Alexander Rudnay v roku 1822. Sídlo arcibiskupstva vrátil do Ostrihomu a na jeho snahu nadviazali arcibiskupi József Kopácsy, János Scitovszky a dokončil ho János Simor. Kostol bol vysvätený koncom augusta 1856, ale stavbu ukončili až neskôr, v roku 1869.


Čo je v bazilike zaujímavé

Klenotnica - uvidíte v napríklad korunovačný prísažný kríž a vzácny gotický kalich z roku 1440
Vyhliadka z kupoly

Krypta - odpočívajú tu ostrihomskí arcibiskupi, vychovávateľ a kancelár kráľa Mateja Korvína, je tu hrob politického väzňa
kardinála J. Mindszentyho a ďalších

Oltár uhorských svätcov

Kríž umelca Cs. Oszvariho - je vyzdobený maďarskými ornamentmi a na tabuľke na ňom sú mená svätíc a svätých z územia Uhorska, medzi nimi sv. Svorada a Benedikta z Nitry

Náboženský obraz uhorského kráľa sv. Štefana s manželkou Gizelou a synom Imrichom