Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Publicistika

SULÍK:Trinásty plat je hlúposť, treba zlepšiť podnikateľské prostredie

Richard Sulík v TABLET.TV Foto: TABLET.TV

Priestor na zvyšovanie platov na Slovensku je, nedá sa však vynútiť zo zákona, povedal v TABLET.TV predseda SaS Richard Sulík.

Bratislava 10. mája (Teraz.sk) – Slovenská národná strana (SNS) svojim návrhom zaviesť na Slovensku 13. plat dostala svojich koaličných partnerov pod tlak, aby tiež urýchlene prišli s návrhmi sociálnych opatrení. „Smer prišiel so skokovým zvýšením minimálnej mzdy a Most so zvýšením nezdaniteľného minima. O každej jednej veci sa dá diskutovať,“ povedal v diskusii v TABLET.TV predseda SaS Richard Sulík s tým, že myšlienku 13. platu považuje za „hlúposť“.

Osobne nie je a priori proti tomu, aby sa zvyšovala minimálna mzda, nesúhlasí však s tým, aby sa to robilo skokovo a skôr, ako bolo pôvodne plánované. „Skôr ako začne vláda vo veľkom vydávať pracovné povolenia pre pracovníkov zo Srbska, ktorí len betónujú nízke mzdy, radšej nech to nechá tak. A rast miezd bude trvať niekoľko ďalších rokov. Teraz by všetci chceli strašne veľa, potom sa ekonomika prehreje a to má tiež svoje neduhy. Potrebná je politika kľudnej ruky. Ale vláda sa teraz predbieha v tom, kto je väčší socialista,“ povedal predseda SaS.



„Áno, ten priestor tu je. Ale nevynútite to zo zákona, to treba nechať na trh,“ reaguje Sulík na argument, že na Slovensku v posledných rokoch vznikol vďaka rastu produktivity práce aj priestor na rast miezd.
„Ľudia už dnes majú podiel na dobrých výsledkoch ekonomiky. Došlo k oživeniu, ktoré bude trvať až do ďalšej krízy. Pracuje o 200.000 ľudí viac, ako pred niekoľkými rokmi, reálne mzdy rastú posledné tri roky o tri až štyri percentá,“ povedal. „To je ten správny spôsob, ako sa aj ľudia podieľajú na úspechoch ekonomiky. Toto je v poriadku a takto to treba udržiavať. Ak chceme, aby reálne mzdy rástli rýchlejšie, nemalo by sa to robiť administratívnymi opatreniami, napríklad tým, že sa skokovo zvýši minimálna mzda, ale tým, že sa bude systematicky zlepšovať podnikateľské prostredie,“ zdôraznil Sulík.

Podnikateľské prostredie


V tejto súvislosti komentoval 34 opatrení, ktoré s cieľom zlepšiť podnikateľské prostredie navrhuje rezort hospodárstva. Predsedovi SaS v návrhoch chýba koncepcia. „Ešte som nevidel tých 34 návrhov úplne konkrétne vypracovaných. Ale to, čo som mal možnosť vidieť, by som rozdelil do troch skupín. Prvá je typu „svetový mier“. Teda napríklad, že sprofesionalizujeme verejnú správu. Kto by to nechcel? Nedá sa to nijako merať, ani zákonom urobiť,“ tvrdí Sulík. „Potom sú tam návrhy, ktoré sú škodlivé, dal by sa tam zaradiť napríklad 13. plat. A tretia skupina sú návrhy, ktoré prevzali od nás, tie samozrejme podporíme. To je napríklad zrušenie zdravotnej pracovnej služby alebo predĺženie lehoty na odhlásenie zo zdravotnej poisťovne,“ dodáva.

Aktuálne obdobie pozitívneho ekonomického vývoja je podľa neho vhodné napríklad na zrušenie dotácií uhoľným baniam. „Vláda by mala odstrániť klasické neduhy hospodárskej politiky, ako je napríklad dotácia uhoľných baní. Platíme tam 100 miliónov eur ročne, aby malo robotu 4000 baníkov. To sú obrovské peniaze. Teraz je príležitosť tú dotáciu zrušiť a dotáciu z jedného roku použiť na nejaké rekvalifikačné programy,“ uviedol predseda SaS.

Chlebové témy


Sulík nesúhlasí s názorom Eduarda Chmelára, podľa ktorého opozičné strany strácajú príliš veľa času riešením tém ako sú listy v parlamente alebo kauza Čistý deň a riešenie problémov širokých vrstiev voličov prenechávajú koalícii. „Venujeme sa témam, ktoré sa týkajú ľudí. Napríklad ja vediem už niekoľko mesiacov tím pre prípravu reformy zdravotníctva. Len k tomu nemám každý deň tlačovku,“ reagoval Sulík. „Podobne sa venujeme téme školstva, ponúkli sme opatrenia na zlepšenie situácie Rómov. A dôležité je, že máme víziu, ako by malo Slovensko v budúcnosti vyzerať a máme aj koncepty, ako sa k tomu dopracovať,“ tvrdí.

SaS ako súčasť vlády bude podľa Sulíka realizovať aj svoj dlhodobý cieľ, odvodový bonus. „Ak by sa aj v budúcnosti zmenil názov alebo niektoré parametre, princípy, ktoré v odvodovom bonuse sú, teda výrazne zjednodušiť systém, odbúrať bariéru medzi pracovaním a nepracovaním, zaviesť do dôchodkového systému solidárnosť, to sa skôr či neskôr bude musieť realizovať. Čoskoro predstavíme k odvodovému bonusu aktualizované prepočty,“ povedal.

Opoziční lídri v NR SR


V diskusii komentoval fakt, že na rokovaniach parlamentu sa nebude zúčastňovať ďalší z opozičných lídrov, Igor Matovič. „Nikde nie je povedané, že musíte byť silou – mocou v slovenskom parlamente. Ja nemám pocit, že by som sa nemohol zúčastňovať opozičnej práce. A mnohokrát som rád, že nie som súčasťou NR SR. Vyhnem sa žabomyším vojnám. A najmä, pod vedením tohto predsedu, Andreja Danka, dosiahla NR SR nové dno. S plnou vážnosťou bol vydaný príkaz, aby podateľňa otvárala listy a posúdila, či sú dehonestujúce,“ uviedol Sulík.

„Máme v NR SR dvoch podpredsedov a ďalších 17 poslancov. A opozičná práca, to nie je len vystúpenie v NR SR, je to množstvo tlačových besied, rôzne konferencie, písanie blogov a komentárov. Tohto všetkého sa zúčastňujem a nemyslím si, že by som sa vstupom do europarlamentu nejako vytratil z našej politickej scény,“ uzavrel Sulík.