Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Publicistika

TURECKO potrebuje poraziť terorizmus: Príjmy z turizmu padli o tretinu

Električka premáva z Istiklal Avenue na Námestie Taksim v Istanbule. História mesta Istanbul siaha až Byzancii, ku Konštantínopolu. Foto: TASR/AP

Víťazstvo Turecka nad islamistami by neznamenalo len pokoj zbraní, do letovísk by sa začali hojnejšie vracať aj zahraniční turisti. Znamenalo by to, že hostiteľskej krajine veria.

Bratislava 11. februára (TASR/Teraz.sk) - Boj Turecka, členskej krajiny NATO na rozmedzí Európy a Ázie, proti Islamskému štátu a terorizmu má viacero rozmerov. Okrem prezentácie Ankary ako regionálnej mocnosti a spoľahlivého spojenca USA po nástupe nového prezidenta Donalda Trumpa, ochrany hraníc a vnútornej bezpečnosti, má napríklad aj ekonomické motívy.

Ilustračné foto tureckej bankovky s portrétom zakladateľa modernej Tureckej republiky Musafu Kemala Ataturka.
Foto: TASR/AP


V roku 2016 klesli totiž príjmy Turecka z turistického ruchu o tretinu. Zisk bol len vyše 20 miliárd dolárov, čo je nepríjemné pre štát, ktorý je obľúbeným cieľom aj dovolenkárov z Európy. Hotelové rezorty na pobreží Malej Ázie s antickými pamiatkami či svetovú metropolu Istanbul často navštevujú aj Slováci, najmä v lete.

Ďalšou negatívnou okolnosťou v tureckej ekonomike sú úroky z úverov a kurz tureckej líry. Situácia dospela po čase do bodu, keď prezident Recep Erdogan neváhal a rázne vyzval v polovici januára banky, aby poskytovali lacné úvery podnikateľom. Za útokmi islamistov možno vidieť, podľa prezidenta, ekonomické posolstvo. Netreba však veľa špekulovať, aby bolo jasné, že vládu v Ankare stojí nemalé peniaze vojenská prítomnosť v Sýrii od augusta minulého roka v operácii Štít Eufratu, rovnako aj nasadenie bezpečnostných síl prakticky na celom území krajiny a financovanie druhej najväčšej armády v NATO.

Na archívnej snímke hráč Lukas Podolski z klubu Galatasaray si podáva ruky s policajtmi na počesť obetí sobotňajších bombových útokov pred začiatkom 14. kola tureckej futbalovej ligy, 11. decembra 2016 v Istanbule. Zodpovednosť za útoky v centre Istanbulu, ktoré si vyžiadali 38 obetí na životoch a 155 zranených, sa prihlásila militantná skupina Sokoli oslobodenia Kurdistanu.
Foto: TASR AP


Všeobecnému pocitu bezpečnosti v Turecku však nepridal vlani napríklad júlový pokus časti armády o štátny prevrat a júnový útok na istabulskom letisku, vražda ruského diplomata a bombový útok pred istanbulským futbalovým štadiónom Besiktas v decembri či novoročný atentát v istanbulskom nočnom klube v januári 2017.

Strojcu atentátu z 1.januára 2017, Uzbeka Abdulkadira Masharipova, zatkla turecká policia. Vypovedal, že na pokyn Islamského štátu zo sýrskej Rakky zmenil cieľ útoku. Namiesto verejného priestoru, ústredného istanbulského námestia Taksim, hľadal iné miesto a našiel exkluzívny klub Reina. Dôvodom pre súkromný klub boli predovšetkým bezpečnostné opatrenia na verejnosti, pretože v Turecku platí výnimočný stav. Mašaripov si potom priestrieľal cestu do klubu a tam pokračoval v paľbe. O život prišlo takmer 40 ľudí.

Na archívnej snímke ľudia odchádzajú z miesta útoku v miestnom nočnom klube v Istanbule, v pozadí autá záchranárov. Zranených je asi 30 ľudí, 1.1.2017.
Foto: TASR AP


O niekoľko mesiacov sa však začne dovolenková sezóna. Je prirodzené, že Turecko sa chce prezentovať ako konsolidovaná krajina a dohnať nejakým spôsobom značnú minuloročnú stratu v cestovnom ruchu.

Tomu však musí predchádzať pokojná atmosféra v krajine. Agentúry často prinášajú správy o tom ako turecká polícia zatkla počas razií v Istanbule, Ankare a ďalších mestách stovky ľudí, ktorí sú napojení na teroristickú sieť Islamského štátu, o bojoch s kurdskými militantmi či ako tureckí vojaci „neutralizovali“ islamistov v Sýrii.

Ostáva veriť, že počas letnej sezóny sa Turecku vyhnú útoky teroristov na letiskách, pohraničných priechodoch, v kluboch a najmä v letoviskách pri mori, vojna v Sýrii sa skončí a podarí sa úspešne spacifikovať Islamský štát. Pre fanatikov má Islamský štát jasnú rovnicu, za účasť v bojoch v Sýrií má Turecko platiť ľudskými životmi. A Ankara je dôležitým partnerom pre štáty Európy, nielen v oblasti cestovného ruchu. V Rusku o tom vedia politici a biznismeni už svoje.