Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Publicistika

UHRÍK: EÚ už krízy ani nerieši, len preklápa jednu do druhej

Milan Uhrík v TASR TV Foto: TASR TV

Chceme v rámci európskej spolupráce suverénnych národov podporovať hospodársku spoluprácu, ale nie politickú šikanu, tvrdí predseda Republiky M. Uhrík. (správa, PODCAST, VIDEO)

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Bratislava 18. mája (Teraz.sk) – Posledných 25 rokov vládnu v Európskej únii (EÚ) kresťanskí demokrati, socialisti a najnovšie aj liberáli a výsledkom je, že sa únia potáca od krízy ku kríze. V TASR TV to v stredu (15.5.) doobeda povedal predseda hnutia Republika, europoslanec Milan Uhrík.

Len za posledných niekoľko rokov podľa neho EÚ prešla hospodárskou, pandemickou, energetickou a najnovšie aj vážnou bezpečnostnou krízou. „Už sa krízy ani neriešia, len sa preklápajú jedna do druhej. To je výsledok 25- ročného vládnutia troch frakcií, na ktoré sa pán Ódor odvoláva,“ reagoval Uhrík na slová lídra eurokandidátky Progresívneho Slovenska Ľudovíta Ódora, podľa ktorého chce PS na reálne ovplyvňovanie európskej politiky využiť príslušnosť k jednej z troch veľkých politických rodín v Európskom parlamente.



Podľa Uhríka je problémom práve dominancia týchto troch politických síl v EP. „To je vec, ktorú chceme zmeniť. Uvedomujeme si, že sami zo Slovenska to nespravíme, potrebujeme partnerov,“ povedal. Ako europoslanec má podľa vlastných slov široké kontakty na národne orientované sily v rôznych členských štátoch únie. „Po voľbách chceme v EP vytvoriť veľkú spoločnú vlasteneckú skupinu,“ tvrdí.



Politický vplyv tejto skupiny bude podľa Uhríka závisieť od účasti voličov v celej Európskej únii. „Nezáleží to len od výsledkov volieb na Slovensku, ale najmä od výsledkov volieb v Nemecku, Poľsku, vo veľkých štátoch,“ konštatoval.

Uhrík odmieta, že by tieto národne orientované strany boli pre budúcnosť únie hrozbou. „Chceme v rámci európskej spolupráce suverénnych národov podporovať hospodársku spoluprácu, ale nie politickú šikanu,“ tvrdí Uhrík. Kresťanskí demokrati, socialisti a liberáli podľa neho nehlasujú v EP vždy rovnako a ak by ich pohodlnú väčšinu naštrbil silnejší národný tábor, hlasovania by sa mohli vyvíjať iným smerom.

Za príklad toho, ako môže európska politika poškodzovať Slovensko, považuje Uhrík migračný pakt. „Je absolútne neakceptovateľný. A je na ňom pekne vidno, ako by to vyzeralo so Slovenskom v Európskej únii, ak by sme stratili právo veta aj v bezpečnostnej a zahraničnej politike,“ vyhlásil Uhrík. Slovensko bude musieť na základe tohto paktu prijímať nelegálnych migrantov, medzi ktorých sa však nepočítajú odídenci z Ukrajiny, a ak s tým nebude súhlasiť, bude za každého neprijatého migranta platiť pokutu. „Teraz sú dva roky na to, aby členské štáty implementovali tento migračný pakt, a to je čas, kedy by sme to chceli v europarlamente zvrátiť,“ tvrdí Uhrík.

Republika podľa neho odmieta migračnú politiku EÚ, nesúhlasí s Green Deal, lebo podľa nich poškodzuje konkurencieschopnosť poľnohospodárstva a priemyslu a podporuje čím skoršie začatie mierových rokovaní na Ukrajine.