Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Publicistika

ZUZANA ŽIRKOVÁ exkluzívne: Z dcéry basketbalistku nechcem mať

Basketbalistka SR Zuzana Žirková v štúdiu TABLET.TV. Foto: Tablet TV

Basketbalistka Z. Žirková opäť raz prekvapila. Po dvojnásobnom ukončení reprezentačnej kariéry si opäť na seba oblečie slovenský dres, a tak sme sa s ňou v štúdiu TABLET.TV aj o tomto porozprávali.

Bratislava 20. mája (Teraz.sk) – Najúspešnejšia slovenská basketbalista v ére samostatnosti SR Zuzana Žirková sa po dvoch rokoch vracia do reprezentácie. Tridsaťsedemročná rozohrávačka odohrala svoj nateraz posledný zápas v najcennejšom drese pred dvoma rokmi na ME v Maďarsku a Rumunsku, po ktorých ohlásila už druhýkrát v kariére „definitívny“ koniec v národnom tíme. Prečo sa rozhodla pre opätovný návrat, čo od nej očakáva nový reprezentačný kormidelník Marian Svoboda, ako je možné, že jej ani po sedemnástich národných a štyroch euroligových tituloch nechýba motivácia, ale napríklad aj to, z akého dôvodu sa jej život pred pár rokmi otočil naruby, nám sympatická športovkyňa prezradila v televíznom štúdiu TABLET.TV.

Jedným z hlavných dôvodov Žirkovej návratu do reprezentácie je najmä úmysel pomôcť mladým dievčatám, keďže aj v slovenskom ženskom basketbale nastalo obdobie akejsi generačnej výmeny. „Áno, je to jeden z hlavných dôvodov, pretože vidím, v akej situácii momentálne slovenský basketbal je. Okrem toho mám za sebou celkom solídnu sezónu, teda najmä jej koniec bol vydarený, takže si myslím, že stále môžem hrať vrcholový basketbal. Na druhej strane je pravda, že až samotný šampionát nastaví tomuto môjmu tvrdeniu zrkadlo. Pevne však verím, že slovenskej reprezentácii ešte pomôcť dokážem, fyzicky sa stále cítim dobre. Nemalú rolu pri mojom návrate zohralo aj to, že sa po nedávnej výmene reprezentačného trénera (Maroša Kováčika vystriedal český kouč Marian Svoboda, pozn. redakcie) začalo so mnou ohľadom reprezentácie komunikovať,“ ozrejmila Zuzana Žirková.

Pozrite si celú televíznu debatu so Zuzanou Žirkovou:



Rodáčka z Bojníc debutovala v seniorskej reprezentácii ešte ako neplnoletá, v národnom družstve jej ako 17-ročnej dala šancu skúsená slovenská trénerka Natália Hejková, ktorá ju v začiatkoch jej kariéry viedla aj v Ružomberku. „Na rovinu musím povedať, že mi veľmi pomohla, naštartovala moju kariéru. Keby mi totiž vtedy nedala šancu, nebola by som tam, kde som teraz. A za to som jej doteraz veľmi vďačná. Následne sa mi išlo ďalej už jednoduchšie,“ spomína Žirková.

Žiro, ako znie dlhoročná prezývka osemnásobne najlepšej basketbalistky SR, absolvovala v drese slovenskej reprezentácie jeden svetový a päť európskych šampionátov a v roku 2000 i olympiádu v Sydney, kde obsadili so spoluhráčkami siedmu priečku. Už o mesiac si bude mať možnosť na svoje konto pripísať ďalšiu účasť na vrcholnom podujatí, keďže slovenské basketbalistky čakajú ME v Česku (16 – 25. júna). V základnej skupine budú ich súperkami družstvá Bieloruska, Talianska a Turecka. „V priebehu sezóny som sa s tureckými hráčkami stretla viackrát, keďže väčšina z nich pôsobí v euroligových či FIBA-cupových tímoch, takže viem, že to bude mimoriadne náročný súper. Ako najpriechodnejšie sa javia Talianky, ktoré sú momentálne síce na vzostupe, no verím, že naše mladé družstvo sa vyhecuje a práve víťazstvo nad nimi, ktorý by nám zaručilo postup do ďalšej fázy turnaja, zvládneme,“ zaželala si.

K basketbalu ju dostala náhoda


Našej najlepšej basketbalistke uplynulých rokov sa v roku 2013 narodila dcérka Dorotka, ktorá jej v tom najlepšom zmysle slova otočila život naruby. „Myslím si, že sa to stáva každej matke. Mám však okolo seba skvelú rodinu a partnera, ktorí mi v tomto smere veľmi pomáhajú. Takisto mám neskutočné výhody v klube, čiže o to jednoduchšie všetko zvládam a nemám pocit, že by bola Dorotka kvôli basketbalu na vedľajšej koľaji. A to je pre mňa momentálne najpodstatnejšie. Na druhej strane musím priznať, že v hale sa cíti ako doma, všetko sa jej tam veľmi páči, no musím sa priznať, že možno ani nechcem, aby sa v budúcnosti dala na basketbal. S mojou povahou by som totiž bola na ňu veľmi prísna a rozhodne si s ňou nechcem pokaziť vzťah kvôli športu,“ pokračovala Žirková.



Zaujímavosťou však je, že ju samú priviedla k basketbalu náhoda. „Na jednej zo škôl visel papier, že prijímajú žiakov do basketbalovej triedy a keďže som dovtedy vyskúšala viacero športov ako napríklad futbal, šach, stolný tenis, či mnoho ďalších, povedala som si, že skúsim aj basketbal. A keď som už bola do takej triedy prihlásená, nemohla som s ním seknúť aj keby som chcela. Postupom času sa mi začal tento šport čoraz viac páčiť a s prvými úspechmi mi natrvalo prirástol k srdcu,“ dodala Zuzana Žirková.