Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Regióny

Nevyužité pozemky v Liptovskom Mikuláši zužitkujú chudobnejší občania

Erb mesta Liptovský Mikuláš Foto: Heraldický register

Predbežne by mohlo ísť o pozemky pri ceste smerom z Liptovského Mikuláša do Trsteného. Sociálny projekt by chceli spustiť už v budúcom roku.

Liptovský Mikuláš 8. septembra (TASR) - Mesto Liptovský Mikuláš podá pomocnú ruku sociálne slabším rodinám. Tí najchudobnejší často nedisponujú žiadnym pozemkom vhodným na záhradkárske účely. Radnica im preto ponúkne nevyužívanú pôdu, na ktorej si môžu dopestovať vlastné ovocie a zeleninu.

"Je to súčasť sociálneho programu, na ktorý sme už tak trochu naštartovaní. Preto sme už vytypovali niekoľko pozemkov, ktoré by mohli byť osožné. Chceli by sme to sústrediť na jedno miesto, aby to bolo aj lepšie organizovateľné," povedal pre TASR primátor Liptovského Mikuláša Ján Blcháč. Predbežne by podľa neho mohlo ísť o pozemky pri ceste smerom z Liptovského Mikuláša do Trsteného. Sociálny projekt by chceli spustiť už v budúcom roku.

Návrh projektu pripravilo občianske združenie (OZ) Európska občianska rada zo Žiliny na základe skúseností iných európskych štátov, najmä Chorvátska a Maďarska. Samosprávam rozposlali výzvu, aby nevyužité pozemky zužitkovali v prospech sociálne slabších. "Tieto rodiny by mohli pestovať najmä zeleninu, ktorú by stopercentne spotrebovali. Aj keď nevylučuje sa, že podobne, ako je to v Izraeli, by mohli nadbytok predať a stať sa viac sebestačnými," vysvetlil Martin Píry z OZ.

Na návrh Európskej občianskej rady pozitívne reagovali ďalšie dve slovenské mestá, ktoré o projekte uvažujú. Záujem prejavil aj Martin a Banská Bystrica.